Diyarbakır’da her bayram yapılıyor: İşte Mahlepli Çörek’in tarifi Diyarbakır’da her bayram yapılıyor: İşte Mahlepli Çörek’in tarifi

Mezopotamya'nın kalbi olan Diyarbakır, tarihin taşlara, surlara yazıldığı, bereketin Dicle Nehri ile Hevsel Bahçeleri'nden fışkırdığı, farklı inanç ve kültürlere ev sahipliği yapmış bir kent. Bu farklı kültürler, mutfağına da yansıyor. Bu lezzetlerden biri de Diyarbakır’a özgü tescilli Gebol yemeğidir. İşte ana yemek tadında olan Diyarbakır Gebol tarifi…

GEBOL YEMEĞİ HAKKINDA
Diyarbakır Gebol Yemeği, yarma buğday, kurut yani yöredeki ismiyle çortan, tereyağı, sarımsak ile kurutulmuş yarpuz veya kuru nane kullanılarak üretilen yemektir. Diyarbakır’a özgü geleneksel lezzetlerden biri olan Gebol yemeğinde kullanılan tereyağı kıl keçisi sütünden, yarma buğday ise durum buğdayından elde edilir.

Diyarbakır Gebol yemeği, bölgenin mutfağının ve kültürünün en önemli parçalarından biridir. Hem lezzetli hem de besleyici olması nedeniyle, Diyarbakır'da uzun yıllardır yapılan ve sevilen bir yemektir. Geleneksel olarak yapılan bu yemek, aynı zamanda Diyarbakır halkının misafirperverliğini ve kültürel değerlerini de gözler önüne serer. Gebol, bu yönüyle sadece bir yemek olmanın ötesine geçer; bir araya gelmenin, paylaşmanın ve gelenekleri yaşatmanın bir simgesi haline gelir. Gebol yemeği, hem geleneksel bir ikram olarak sunulur hem de bir araya gelmenin, paylaşmanın ve misafirleri ağırlamanın simgesi olarak yerini alır. Gebol, bölgede birçok yerde geleneksel düğün yemeklerinden biri olarak da servis edilmiştir.

GEBOL YEMEĞİ TARİFİ
Yarma buğday suda pişirilerek bulamaç kıvamına getirilir. Kurut, bir gün önceden ılık suda bekletilerek çözülmesi sağlanır. Karışım daha sonra bir tencerede sürekli karıştırılarak kaynatılır ve yoğun kıvamlı bir hale getirilir. İçine dövülmüş sarımsak eklenip 5 dakika daha kaynatılır. Yarma buğday ile hazırlanan bulamaç, ortası çukur olacak şekilde servis tabağına konur. Kurutlu karışım çukurun içine konur ve üzerine, tereyağında kızdırılmış kurutulmuş yarpuz (veya nane) dökülür.

Muhabir: Remziye ÇELİK