Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE YÜZYILINI AYNI ZAMANDA YATIRIMIN YÜZYILI YAPMAYI HEDEFLİYORUZ"
Savunma sanayisinde yakalanan ivmeyi yüksek teknolojili diğer alanlara da taşımanın gayreti içerisinde olduklarını söyleyen Erdoğan, "Ülkemizin teknoloji geliştirme kabiliyetinin nişanelerinden olan yerli ve milli elektrikli otomobilimiz Togg artık yollarda. Yapamazsınız diyenlere, yapsanız bile satamazsınız diyenlere, gurur duymak yerine Togg'a, çamur atanlara rağmen hedefimize ulaştık. Togg'da gösterdiğimiz irade diğer sektörlere de ilham kaynağı oldu. Ayrıca küresel otomotiv firmaları ve diğer büyük ölçekli araç üreticilerinin elektrikli araç yatırımlarını Türkiye'ye yöneltmesinin önünü açtı. Kısa süre önce dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile bir milyar doları aşan bir yatırım sözleşmesi imzaladık. Buna göre ülkemizde üretim tesisi ve AR-GE merkezi kuracak Manisa'da. Başka şirketlerle de görüşmelerimiz sürüyor. Tabii tüm bunlar sadece birer başlangıç. Önümüzdeki dönemde uluslararası doğrudan yatırımlarda daha güçlü bir canlanma göreceğiz. Türkiye yüzyılını aynı zamanda yatırımın yüzyılı yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla hazırladığımız uluslararası doğrudan yatırım stratejisini, yakında uygulamaya geçiriyoruz. 2024-2028 yıllarını kapsayan strateji belgemizle yüksek teknolojiye dayalı ve nitelikli istihdam sağlayan yatırımları daha fazla ülkemize çekmek istiyoruz" diye konuştu.

“1 TRİLYON 258 MİLYAR LİRAYA ULAŞAN 238 PROJE İÇİN BAŞVURU YAPILDI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biliyorsunuz daha önce de yatırım faizli avans kredisini devreye almıştık. Teknolojik ve stratejik yatırımlara 3 yıllık periyotta toplam 300 milyar liralık uygun koşullarda finansman imkanı sağlıyoruz. Bugüne kadar toplam yatırım büyüklüğü 1 trilyon 258 milyar liraya ulaşan 238 proje için başvuru yapıldı. Sanayimizin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik eden 10 model fabrikayı kurduk. Önümüzdeki dönemde dört yeni model fabrika daha ekleyerek inşallah bu sayıyı 14'e çıkaracağız. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi uygulamalarının sanayimize ket vurmaması için yeni teşvik ve finansman enstrümanlarını devreye alıyoruz. Dünya Bankası işbirliğiyle yürüttüğümüz Türkiye Yeşil Sanayi projesi ve Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile toplam 750 milyon dolarlık finansmanı sanayicilerimize, kobilerimize ve yeşil teknoloji girişimimizi sunduk. Katma değerli üretimle rekabet gücümüzü arttıracak, daha rekabetçi, daha müreffeh, daha üretken ve güçlü bir Türkiye'yi siz sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın da katkısıyla inşallah inşa edeceğiz. Bu yolda biraz daha sebat etmemiz, sabırlı olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barzani ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barzani ile görüştü

“ÜLKEMİZİN 2030 YILINA KADAR YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIMLARININ ODAK NOKTASI HALİNE GELMESİNİ AMAÇLIYORUZ"
Türk ekonomisinin çok boyutlu bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade eden Erdoğan, "Daha doğru bir ifadeyle kabuk değiştiriyor. İş dünyamız şunu çok iyi bilsin. İnşallah bu sürecin sonunda ekonomimiz farklı bir lige yükselecek. Gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı etkileyen sis bulutu dağıldığında Türkiye yeni dönemin forveti olacak. Tanıtımını yaptığımız HIT-30 programı, işte bu yolculuğumuzda önemli bir kilometre taşı görevi üstlenecek. Yüksek teknolojili yatırımlar için davet ve destek programı ile teknoloji geliştirme ve yüksek katma değerli üretim kapasitemizi en üst seviyeye taşıyacak bir süreci başlatıyoruz. HIT-30 ile yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli yeni yatırımlar için Türkiye'nin avantajlarını pekiştirirken ülkemizin 2030 yılına kadar yüksek teknoloji yatırımlarının odak noktası haline gelmesini amaçlıyoruz. Programla yarı iletkenler, mobilite, yeşil enerji, ileri imalat, sağlıklı yaşam, dijital teknolojiler, haberleşme, uzay ve bu alandaki değer zincirlerini geliştirecek otuzun üzerindeki başlıkta yatırımlara nitelikli destekler sağlayacağız. Bu yatırımlarda başlıca dört nitelik arayacağız" dedi.

“30 MİLYAR DOLARLIK KAYNAĞI YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIMLARINA YÖNLENDİRECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlan ettiğimiz 6 çağrıyla önemi gittikçe artan teknoloji alanlarında kalkınma yolculuğumuza büyük katkı sağlayacak en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Açıkladığımız 6 çağrının odak alanlarımız arasında öncelikli olarak belirlediğimiz ilk çağrılar olduğunu vurgulamak istiyorum. Bunlara ilaveten hiper ölçekli veri merkezleri, biyo teknolojik ilaçlar, yeşil hidrojen ve endüstriyel robotik sistemler olmak üzere dört başlıkta daha çağrılarımızı çok kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşacağız. Önümüzdeki dönemde ilan edilen diğer başlıklarda da yatırım projelerine kapsamlı destekler sunulmaya devam edilecek. HİT-30 programıyla vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendireceğiz. Tüm yatırımcıları HİT-30 programında yer almaya ve ülkemizin teknolojik atılım serüvenine ortak olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: DHA