DEDAŞ’tan yapılan açıklamada, kayıt dışı trafoların hukuki sürecin sonuçlanması beklenirken bu trafolardan sadece 253 tanesine el konulabildi. Söz konusu kaçak trafoların toplam kapasitesinin yaklaşık 335 bin KVA gücünde olduğu, bu enerjinin ortalama 67 bin mesken abonesi ve 270 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabileceği hesaplandı.
ŞANLIURFA KAÇAK TRAFODA BAŞI ÇEKİYOR
DEDAŞ tarafından yapılan incelemelerde; kaçak trafo tespitinin büyük çoğunluğu Şanlıurfa'da gerçekleşti. Şanlıurfa’yı Mardin, Diyarbakır, Şırnak ve Batman illeri takip etti. Siirt ise kaçak elektrik kullanımının en az olduğu il olarak kayıtlara geçti.
KAÇAK TRAFOLAR BİR ŞEHRE YETECEK GÜÇTE
Yapılan hesaplamalara göre, söz konusu kayıt dış trafoların kurulu gücü, ortalama 67 bin meskenin ve 270 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Tespit edilen trafolar, TÜİK’in 2023 yılı adrese dayalı nüfus verilerine göre Karaman, Kırşehir, Erzincan, Sinop gibi nüfusu 270 binin altındaki 15 ile ayrı ayrı enerji verebilecek kurulu güce sahip. Bir diğer deyişle, sadece tarımsal sulama alanlarında, kayıt dışı trafolar marifetiyle kullanılan kaçak elektrik miktarı, bu şehirlerden her birinin yıllık elektrik tüketiminden bile daha fazla.
EL KONULABİLEN TRAFO SAYISI YALNIZCA 253
Tespit edilen 4.238 adet kaçak trafonun koordinatları, seri numaraları ve görselleri bulundukları illerdeki savcılıklara iletilerek hukuki sürecin başlatılması sağlandı. Ancak adli prosedürler ve bazı kaçak trafo sahiplerinin ekiplerin gelişini önceden haber alarak trafonun yerini değiştirmesi gibi nedenlerle sadece 253 tanesine el konulabildi. Diğer yandan el konulamayan kaçak trafoların farklı bölgelerde kullanımının devam ettiği de ortaya çıktı.