Diyarbakır’ın vazgeçilmez damak tadı haline dönüşen ciğer kebabı, aynı zamanda turistlerin de gözde yiyecekleri arasında yer alıyor.
Diyarbakır’da sabahın ilk ışıklarıyla ciğercilerin başlayan yoğun mesaisi, gece geç saatlere kadar sürüyor. Diyarbakır ekonomisine önemli katkı sağlayan ciğer kebabı, kentin tescilli gıdaları arasında yer alıyor. Peki, Ciğerin faydaları nelerdir?
En çok sevilen sakatatlardan ciğer; içerdiği demir ile kan yapmaktadır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ile folik asit de bulundurur. Ayrıca ciğer; antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren karaciğer, libidoyu yükseltiyor, aşk hayatına renk katıyor.
İŞTE CİĞERİN SAĞLIĞA YARARLARI:
- Kansızlık sorununu giderir.
- Hafızayı güçlendirir. Özellikle ileri yaşlarda görülen unutkanlık sorunlarını azaltır.
- Göz hastalıklarının tedavisinde yararlı olur.
- Bilgisayar karşısında uzun süre geçirenler için ciğer oldukça faydalı.
- Anne adaylarının demir ihtiyaçlarını gidermede etkilidir.
- Enerji verici bir besin olduğundan çalışırken beden gücü harcayanlara ve sporla uğraşanlara önerilir.
- Antioksidan etkisinden dolayı vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
- Yapılan araştırmalara göre karaciğer tüketen insanların tüketmeyen insanlara göre dişleri çok daha sağlıklı.
- Bunun nedeni ise karaciğerin özellikle yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K2 açısından yüksek olması.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
- İnsan vücudu az miktarda olsa da hayvansal yağa muhakkak ihtiyaç duyar.
- Ciğer de insan sağlığına olumsuz etki etmeyecek miktarda içeriğinde hayvansal yağ bulundurur. Bu sebeple kontrollü olarak ciğer tüketebilirsiniz.
- Ancak ağır metaller içeren ciğer, sürekli olarak tüketilmemeli.
- Çünkü fazla miktarda ve sürekli tüketilen ciğer, kanda ağır metal birikmesine sebep olur.
- Gereğinden fazla miktarda tüketilen ciğer, kanda kolesterol seviyesinin artırır.
- Kanda kolesterol seviyesinin yükselmesi ise, kalp hastalıkları, kalp krizi ve felç riskini yükseltebilir.
- Diyet listenizdeki bir öğünde ciğer pişirmek ve yemek istiyorsanız mutlaka yemeği çok fazla kalorili hale getirecek şekilde pişirmemeli, olabildiğince sağlıklı ve az kalorili bir öğün olmasını sağlamalısınız. (Haber Merkezi)