Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi 28 Ocak-11 Şubat 2025 tarihleri arasında 22 kentte anket yaptı. 'Türkiye’de Türkçe Dışında Konuşulan Anadillerinin Kullanım Düzeyi ile Anadillerine İlişkin Talep ve Eğilimleri' ölçebilmek amacıyla yapılan araştırmaya 1285 kişi katıldı. Araştırmaya göre, Kürtlerin yüzde 97,8'i anadilde eğitim istiyor.
DİYARBAKIR DAHİL 22 İLDE
Araştırma, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Adıyaman, Van, Mardin, Urfa, Bingöl, Ağrı, Antalya Mersin, Şırnak, Bursa, Antep, Batman, Hakkâri, Tunceli, Malatya, Adana ve Siirt'te yapıldı.
İşte anket sonuçlarından bazıları
“Anadilinizde ne düzeyde konuşabiliyorsunuz?” sorusuna ise yüzde 27,2 çok yeterli, yüzde 36,6’sı yeterli, yüzde 27,2’si yetersiz, yüzde 9’u hiç yanıtını verdi.
Yeterli konuşamama nedenlerine ilişkin olarak ise; yüzde 29’u aile içinde konuşulmadığı için, yüzde 17,6’sı çevrede Türkçe konuşulduğu için, yüzde 13,9’u anadilde eğitim almadığı için, yüzde 7,8’i asimilasyon politikalarından dolayı, yüzde 6,9’u anadilin yasaklı olması yanıtını verdi.
Araştırma grubuna "Çocuğunuz şimdiye kadar anadilinde kurs veya okulda herhangi bir eğitim aldı mı?” sorusu da yöneltildi.
Yüzde 17,7’si evet yanıtını verdi. Yüzde 25, okulda seçmeli ders olarak aldığını söyledi.
“Çocuğunuzun anadilinde eğitim görmesini ister misiniz?” sorusuna ise yüzde 97,8 gibi ezici bir çoğunluk evet, yüzde 1,5’i ise hayır yanıtlarını verdi.
Açık uçlu olarak sorulan “Anadilinizin korunması ve geliştirilmesi için birinci öncelik olarak ne yapılmasını önerirsiniz?” sorusuna gelen öncelikli öneriler ise şöyle:
Yüzde 31,8, Eğitim/Öğretim Dili Olmalı,
Yüzde 30,4’ü Yasal/Anayasal Güvencelere Kavuşmalı,
Yüzde 26,6 resmi dil olarak kabul edilmeli.