Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Diyarbakır’da basın mensupları bir araya geldi. Enerji kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Arvas, hedeflerinin kayıp kaçak enerjiyi yüzde 15’in altına çekmek olduğunu söyledi. Arvas, kaçak kullanım nedeniyle enerji alt yapısının zarar gördüğünü dile getirdi.
“BÖLGEDE KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 42”
Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Siirt illerine hizmet verdiklerini ifade eden Arvas, “6 ilde 2.3 milyona ulaşan abone kitlemiz var. 2800 olan çalışan sayımızı 8 bine çıkardık. Bölgeden kazandığımız parayı yine bölgeye yatırım yapıyoruz. Ancak en büyük kayıp-kaçak ne yazık ki bölgemizde. Biz 10. Yılın içindeyken yaklaşık yüzde 76 olan kayıp kaçak oranımızı yüzde 42’nin altına taşıdık” dedi.
DİYARBAKIR’DA KAÇAK ELEKTRİK KULLANIM ORANI NEDİR?
2014 yılından bu yana kayıp-kaçak ile mücadele ettiklerini ifade eden Arvas, yaptığı sunumda illerin oranlarını açıkladı. Buna göre, Diyarbakır’da yüzde 74 olan kayıp-kaçak oranı yüzde 46’a, Şanlıurfa’da yüzde 74’ten 32’e, Mardin’de yüzde 81’den 54’e Şırnak’ta yüzde 79’dan 63’e Batman’da yüzde 68’den 42’e Siirt’te ise yüzde 34’ten yüzde 14’de düştüğü belirtildi.
KAÇAK ELEKTRİĞİN SEBEBİNİ DE AÇIKLADI
Arvas, kayıp-kaçak oranda en büyük payı tarımsal sulamadan kaynaklandığını da belirtti. Tarımsal sulama yapan çiftçilerle ilgili hak etmedikleri eleştirileri aldıklarını ifade eden Arvas, “Çiftçi tükettiği enerji ücretinin yarısını veriyor. Tarımsal sulama mücadele çalışmalarımızı artırdık çünkü kayıp kaçak çok. Çiftçilerimiz modern tarıma geçmeli. Abonelerimizi israfla ilgili bilgilendiriyoruz. Enerji tüketimiyle ilgili alışkanlıkları ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu yönlü şehirde ve kırsalda çalışmalar yapıyoruz. Düzenli borcunu ödeyen abonelerimize kesintisiz hizmetimiz sürecek. Borcunu ödemeyen abonelerde enerji kesintisi yapacağız. Tarım sulama yapanların trafolarını toplayacağız”
“ARTIK DURUŞUMUZ DAHA KATI OLACAK”
Arvas, “Borcunu ödemeyenler şebekemize ve ekosistemimize zarar veriyorlar. Normal tüketimlerinin 10 katı bir tüketim yapıyorlar. Bu israf ve vurdum duymazlığın bedelini diğer abonelere ödetilmesine izin veremeyiz. 2024 sonrasında bizim buradaki duruşumuz daha katı olacak. Borcu olmayan düzenli ödeme yapanlar bundan kesinlikle etkilenmeyecek. Tarımsal sulamada çiftçiler bize başka yol bırakmadılar. 2024’te sezon başladığında bunu göreceğiz” dedi.
Haber: Fatih SURUÇ