Mezopotamya ile Anadolu ve Kafkasya arasında önemli bir köprü görevi gören Diyarbakır’ın tarihi mekanları kadar, mutfak kültürü de oldukça zengin ve geniştir. Tarihi binlerce yıl önceye dayanan ve farklı kültürlerden beslendikleri zengin mutfaklarıyla dünyaca ünlü zengin yemeklere sahip olan Diyarbakır, tatlıları, tuzluları, enva-i çeşit et ve süt ürünleri ile ayrı bir yer tutuyor.

Diyarbakır’da özellikle yaz ve sonbahar aylarında evlerde ve fırınlarda pişirilebilen yemeklerden biri olan güveç de sevilen lezzetler arasında yer alır. Hafif ve doyurucu olan Diyarbakır güveci, hemen hemen her evde pişirilen bir yemek çeşididir. Yemek, çömlek olarak da bilinen toprak güveç, özel killi topraktan yemek pişirme kabı olarak yapılır. Evlerde pek çok mutfak rafında bulunan toprak güveç içinde beyaz ve kırmızı et, sebzeler, bakliyat, deniz pilavı, çorbalar ve kek bile pişirilebilir.

Diyarbakır Güveç

Peki, pratik ve lezzetiyle sevilen Diyarbakır güveci nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte Diyarbakır güveci tarifi…

Lübnan’dan tahliye edilenlerin Diyarbakır’a getirileceği iddiası! Lübnan’dan tahliye edilenlerin Diyarbakır’a getirileceği iddiası!

Diyarbakır Usulü Güveç Tarifi İçin Malzemeler
300 g kuşbaşı dana eti
2 adet patlıcan
4 adet domates
3 adet yeşil biber
4 yemek kaşığı margarin
4 yemek kaşığı salça (1 kaşık biber salçası)
5 diş sarımsak
Maraş biberi (kırmızı pul biber)

Tuz

Diyarbakır Usulü Güveç Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak güvecin içine iki kaşık margarini koyulur. Sırayla, doğramış olduğumuz yeşil biberi, eti, patlıcanı, domatesi ve sarımsakları ilave edilir. Hepsinin üzerine 4 yemek kaşığı salçamızı (1 kaşık biber salçası olacak) ve 2 kaşık margarinimizi en üstüne koyulur. Önceden ısıtmış olduğumuz 220 derecelik fırına güvecin kapağı kapalı bir şekilde koyulur.

30 dakika sonra pul biberi ve tuzu ekleyip karıştırılır. Yarım saat daha pişirilip, arada bir karıştırılır.
1 saat pişirdikten sonra 20 dakika daha güvecin kapağını açıp yağına düşene kadar pişirilir.

Çömlekte Güveç Yapılışı
Etle salça, tuz ve pul biber ilave edilerek karıştırılır. Patlıcan, domates ve sivri biber ilave edilerek karıştırılır. Sarımsak taze ise kabukları soyulmadan, değilse kabukları soyularak sebzelere katılır. Güvecin içine önce et sonra patlıcan biber ve sarıms ak; daha sonra ise yağ ve tuz ile beraber küçük parçalar halinde domates konularak fırında pişirilir. Ekmek fırınlarında veya tandırlarda pişirildiğinde daha iyi sonuç alınır.

Kaynak: Haber Merkezi