Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan ve Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Edemen, EPDK’nin söz konusu açıklamasının GES’lere yatırım yapan üreticileri mağdur ettiğini ve kararın iflaslara neden olacağını söyledi.

“Yönetmelik Gözden Geçirilsin” başlıklı açıklamada bulunan Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, şu ifadeleri kullandı: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından çıkarılan ve 11 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği, banka ve finans kuruluşlarından kredi kullanarak yükümlülük altına girip fabrikalarına GES yatırımı yapan sanayicilerimizi zora sokacak, üretimi olumsuz yönde etkileyecektir. Yeni yönetmelikle ihtiyaç fazlası elektriğin sisteme satılma hakkının sanayicilerimizden alınarak, YEKDEM’e bedelsiz aktarılması, üretim, ihracat ve istihdamı olumsuz etkileyecektir. Sanayicilerimizin iflas etmemesi ve üretimin aksamadan devam etmesi için EPDK yönetmeliğinin acilen gözden geçirilmesini talep ediyoruz.

“EPDK NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR, ENERJİ ÜRETİLSİN Mİ, İTHAL Mİ EDİLSİN?”

“EPDK ne yapmaya çalışıyor, enerji üretilsin mi, ithal mi edilsin?” başlıklı açıklamada bulunan DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen ise şu ifadeleri kullandı: “EPDK 04.08.2022 tarihli karası ve 11.08.2022 tarihinde yayınlanan resmi gazetede Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliğine göre, belli bir üretim miktarı olan işletmeler GES kurdukları takdirde, fazladan ürettikleri enerjiyi sisteme satabiliyorlardı. Yatırım Teşvik kapsamında olan GES kurulumu, özellikle kurumlar vergisi ödeyen mükellefler için son derece cazip hale getirildi ve yatırıma teşvik ettirildi.  Verilen destekler ile sanayiciler, iş insanları çok ciddi GES yatırımları yaparak önemli rakamlarda kredi borcu altına imza attılar.  Yatırım son derece fizibıl olduğu için bankalar da kredi musluklarını sonuna kadar açtılar. Ancak,  EPDK yayınlamış olduğu yeni yönetmelikle artık ben sizin fazladan ürettiğiniz elektriğe para vermiyorum, sisteme ücretsiz olarak vereceksiniz dedi.  Bu yönetmelik değişikliği ile hali hazırda yatırımı olan ve yatırım süreci devam edenler iflas etme riski ile karşı karşıya kalacaklar. Peki, yasal düzenlemenin bu şekilde yapılmasında milli menfaatlerimiz’ mi var? Hal aşağıda detaylarını vereceğimiz durumda iken, herkesin bildiği gibi enerjide dışa bağımlıyız.  2021 yılında elektrik üretimimizin %32,7’si doğal gazdan, % 31,4’ü kömürden, %16,8’i hidrolik enerjiden, %9,4’ü rüzgârdan, %4’ü güneşten, %3,2’si jeotermal enerjiden ve %2,4’ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir. Elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 65’i doğalgaz ve kömürden elde edilmektedir. Doğalgazın tamamı ile kömürün ciddi bir kısmı ithal olarak karşılanmaktadır. Üstelik elektrik üretmenin en maliyetli yöntemi şuan ki fiyatlamalar ile doğalgaz ve kömürden yapılan üretimdir. Bu durum hem cari açık yönünden hem de enerjide dışa bağımlılık açısından içinde bulunduğumuz dönemde milli güvenlik sorunu olarak da anlaşılabilir. Dolayısı ile bırakın ülke menfaatini, yatırımları azaltıp, elektriğin ortalama üretim maliyetini artırıp, elektrik üretimini ithal girdi üzerine inşa edeceği için ülke çıkarları ile örtüşmemektedir. EPDK, tüketimi olmamasına rağmen çeşitli teşviklerden yararlanıp üretim yapanları engellemeye çalışırken, bunu çok daha basit bir şekilde yapabilirdi, mevcut gerçek imalatçı yatırımcıları koruyarak, tüketimin belli bir yüzdesini satma hakkı veya asgari tüketim gibi kriterle yapabilirdi…”

‘SANAYİCİ VE YATIRIMCILAR ÇOK CİDDİ MAĞDURİYETLER YAŞAYACAK’

DİSİAD Başkanı Edemen, yatırımcıları zor durumda bırakan politikaların gözden geçirilmesi çağrısı yaparak şunları ifade etti: “Sonuç olarak yapılan bu düzenleme ile sanayici ve yatırımcılar çok ciddi mağduriyetler yaşayacaktır. Alınan bu kararın tekrar gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerekmektedir. Aksi durumda sanayici ve yatırımcılar kredi ödemelerini yapamayacak duruma gelecektir. Ülke çok ciddi bir ekonomik darboğazdan geçerken hükümetler bu süreçte ön tıkayan değil, ön açıcı olmalı ve enerji üretimine destek politikasını gözden geçirilmelidir.” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi