Elazığ Valiliği Karakoçan, Kovancılar ve Palu ilçelerinde görülen şap hastalığıyla ilgili açıklama yaparak, "Hastalığın görüldüğü bölgelerde 10 kilometre yarı çapında karantina uygulaması devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

ELAZIĞ VALİLİĞİ’NDEN ŞAP AÇIKLAMASI
Elazığ Valiliği’nden yapılan açıklamada, " İlimiz Karakoçan, Kovancılar ve Palu ilçelerinde 'O' tipi şap hastalığı tespit edilmiştir. Hastalığın görüldüğü bölgelerde 10 kilometre yarı çapında karantina uygulaması devam etmektedir. Şap hastalığı, hayvanların doğum dönemine denk geldiğinden bazı işletmelerde yavru ölümleri yaşanmıştır. Hastalığın tespit edildiği ilk andan itibaren, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Şap Enstitüsü Müdürlüğü ve Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarıyla birlikte gerekli inceleme ve eğitim çalışmaları başlatılmıştır. İl ve ilçe müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimler tarafından aşılama ve bilgilendirme faaliyetleri aralıksız sürdürülmektedir. Üreticilerimizin, şüpheli bir vaka ile karşılaşmaları durumunda en kısa sürede il veya ilçe tarım müdürlüklerine bilgi vermeleri büyük önem taşımaktadır. Şap hastalığı nedeniyle hayvansal ürünlerin tüketiminde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır" denildi.

Zamanı gelmeden ortaya çıktı: “Büyük risk var!” Zamanı gelmeden ortaya çıktı: “Büyük risk var!”

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Şap hastalığı; sığır, manda, koyun, keçi, domuz ve çift tırnaklı vahşi hayvanlarda, virüslerin neden olduğu, bulaşıcı ve çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Yüzde 100 bulaşıcı olması nedeniyle şap hastalığı, geniş hayvan kitlelerini etkileyebilir. Ağır vakalarda, hayvanların tırnakları düşer ve buzağılar ile kuzularda ölüm görülebilir. Hastalık, süt, et ve iş verimini ciddi şekilde düşürerek büyük ekonomik kayıplara yol açar. Şap hastalığı, aşı ile engellenebilir bir hastalıktır. En etkili mücadele, hastalık görülmeden önce tedbir alarak hayvanların aşılanmasıyla sağlanır. Şap virüsünün 7 farklı tipi (serotipi) vardır. Bu nedenle uygulanacak aşının, virüs tipine uygun olması önemlidir.

Hastalıkta şu belirtiler görülüyor: Yüksek ateş, donuk ve cansız bakışlar, titreme, salyalı ve şapırtılı ağız, diş eti, dil ve dudaklarda yara.

Kaynak: Haber Merkezi