Barış Atay ve Bülent Emrah Parlak Diyarbakır’a geliyor! Barış Atay ve Bülent Emrah Parlak Diyarbakır’a geliyor!

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın en önemli simgesi konumunda yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Surların restorasyon çalışmaları devam ediyor. "Surlarda diriliş" sloganıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, günümüze kadar ayakta kalan 98 burcun büyük birçoğu restore edildi. Restorasyon kapsamında içinde burçların da yer aldığı surların büyük bir bölümünde çalışmalar tamamlanırken geri kalan bölümünde ise onarım çalışması sürüyor. 

Tarihi Surlarda bir yandan restorasyon sürerken, bir yandan da kaderine terk edilmiş kısımlar ise dikkat çekiyor. Hem Surlarda uzun zamandır yeşeren bitki ve otlar hem de son zamanlarda üst üste Diyarbakır’ı da etkileyen depremler sonrası büyük çapta çatlaklar oluştuğu görülüyor.

DİYARBAKIR SURLARI ÇATLADI
2015’de Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Genel Kurulu tarafından tescillenerek Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren tarihi surlarda uzun yıllardır restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların sürdüğü tarihi surlarda diğer yandan da bakımsızlık gözle görülüyor. Tarihi surların duvarlarında ot ve ağaçların yeşerdiği görülürken bazı kısımlarında çatlamalar bulunuyor.

Surların bazı bölgelerinde kökü çok derinlere inebilen, surların duvarlarını çatlatabilecek ve hatta yıkımına sebep olacak kadar zararlı olan kapari bitkisi birçok yerde görülürken bazı yerlerde ise zaman zaman bölgede meydana gelen ve Diyarbakır’da da hissedilen depremler kaynaklı olduğu düşünülen çatlamalar gözüküyor. Surların hali içler acıtırken, yurttaşlar tarihi surların önemine dikkat çekerek, bu görüntü için yetkililere çağrıda bulunuyor.

Muhabir: Remziye ÇELİK