12 bin yıllık bir geçmişe sahip Diyarbakır, tarih boyunca Hurrilerden Asurlulara, Perslerden Romalılara, Bizanslardan Abbasilere, Selçuklulardan Osmanlılara kadar 33 farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Farklı uygarlığın başkenti olmuş Diyarbakır, yüzyıllardır çok sayıda medeniyetin izlerini de topraklarında barındırmaktadır. Bunlardan biri de bir benzeri daha olmayan, görkemli görüntüsüyle yakınından geçenlere, üzerindeki figürler ve yazıtlarla adeta tarihin sırlarını fısıldayan Diyarbakır Surlarıdır.

Diyarbakır Fotoğrafıı

Çin Seddi'nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarı olan tarihi Diyarbakır Surları, UNESCO tarafından 2000 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilerek, 2015'te ise Dünya Mirası olarak tescil ettirildi.

KALP FİGÜRÜ NE ZAMAN YAPILDI?
Her yıl binlerce yerli-yabancı turistin ilk uğrak yeri olan tarihi Diyarbakır Surlarının görüntüsü kadar, bazı surlarda yer alan figürler ve motifler de dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi de Diyarbakır’ın Surlarında bulunan çeşitli figürler arasındaki Kalp sembolüdür. Diyarbakır Mardinkapı tarafında iki yerde bulunan Kalp figürünün anlamının tam olarak bilinmemesi farklı düşünceleri meydana getiriyor. Rivayetlere göre Diyarbakır Surlarının ilk taşlarının M.Ö. 3000-4000 yılları arasında Huriler tarafından bugünkü İçkale olarak bilinen yerde yapıldığı ama şimdiki surların ise M.S. 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinius tarafından yapıldığı bilinse de aslında figürün daha sonraki bir dönemde eklenmiş olması da mümkün.

Kalp Figürü Akşam

KALP FİGÜRÜNÜN ANLAMI NE?
Tarihi surlardaki Kalp figürünün anlamı tam bilinmese de figürün anlamı hakkında birçok farklı yorum var. Kimileri Kalp figürünün bir aşk ve sevgi sembolü olduğunu savunurken, kimileri ise figürün Diyarbakır’a olan bağlılığı ve şehre duyulan sevgiyi temsil ettiğini savunuyor. Bazı tarihçiler ise figürün Hristiyanlık veya Mezopotamya uygarlıkları ile bağlantılı olabileceğini savunuyor.

Muhabir: Remziye ÇELİK