UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır’ın tarihi Surları’nda 3 yılı aşkındır Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Gelecek nesillere taşımak amacıyla başlatılan restorasyon kapsamında içinde burçların da yer aldığı surların büyük bir bölümünde çalışmalar tamamlanırken geri kalan bölümünde ise onarım çalışması aralıksız devam ediyor. 

ÇALIŞMALAR BİTTİ, HAFRİYAT KALDI 
Urfa Kapı civarında bulunan ve etrafı saclarla çevrilen tarihi surlarda geçen yıldan bu yana süren restorasyon çalışması geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. Çalışmaların sona ermesiyle surların etrafındaki saclar kaldırılırken, restorasyon çalışmaları sırasında oluşan moloz ve hafriyatlar ise henüz kaldırılmış değil.

Tarih verildi: Diyarbakır’ı da etkileyecek 40 gün sürecek Tarih verildi: Diyarbakır’ı da etkileyecek 40 gün sürecek

MOLOZ VE HAFRİYAT YIĞINI KÖTÜ KOKU SAÇIYOR
Surların dibindeki parkta biriken moloz ve hafriyatların yağan yağmurlarla birlikte bugünlerde çevreye kötü koku saçtığını ve vatandaşların bu koku nedeniyle güneşli havda parklarda oturmak istemediğini savunan Urfa Kapı’daki esnaflar, iki haftadır restorasyon çalışması biten surların ardından kalan moloz ve hafriyatların bir an önce kaldırılması ve sur dipleri ile sur dibindeki parkın kapsamlı bir temizlikten geçirilmesi için yetkililere seslendi.  

RAHTSIZ EDİCİ BU GÖRÜNTÜLER KENTE YAKIŞMAZ
Surların bakım ve onarımı sırasında oluşan moloz ve hafriyat yığınlarının iki haftadır burada olduğuna dikkat çeken Urfa Kapı’daki esnaflar,  ortaya çıkan rahatsız edici ve üzüntü verici görüntünün ne UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki tarihi surlara ne de kadim şehir Diyarbakır’a yakıştığını dile getirdiler. 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE ÇAĞRI  
Sur dipleri ve parkın içindeki birikmiş hafriyatların güneşli havalarda kötü kokuya yol açtığını savunan esnaflar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni görevini yapmaya davet etti.

Muhabir: Orhan YALÇIN