Diyarbakır Tabip Odası, sağlık alanında ortaya çıkan sorunlara ilişkin şubesinde açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, son günlerde bıçak parası ile gündeme gelen Dicle Üniversitesi’nde bazı öğretim görevlilerinin adının karıştığı yolsuzluklarla ilgili duyumlar aldıklarını ve konuyu aylar öncesinden gündemlerine alarak, yönetim kurulu olarak hastane başhekimliğine randevu talebinde bulunduklarını ancak 6 aydır olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydetti.
Dicle Üniversitesi’nde soruşturma sonucu tutuklanmaların olduğunu öğrendiklerini dile getiren Ülgen, sağlıkta ticarileşme, gayrimeşru para kazanma, haksız ve hukuksuz kazançlar, çeteleşmeler oldukça basına bu tarz haberlerin düşmeye devam edeceğini kaydetti. Bir önceki dönemde mesai içine çekilen Mesai Dışı Ödeme (MDÖ) uygulaması, medikalcilerle ilgili etik dışı ilişkiler, hastalardan haksız ve hukuksuzca ekonomik kazanç sağlayanlar hakkında soruşturmaların açıldığını hatırlatan Ülgen, ancak yine bir önceki dönemin rektörlüğünün soruşturma izni vermediğini söyledi.
“6 AYDIR BAŞHEKİMLİKTEN DÖNÜŞ GELMEDİ”
Dicle Üniversitesi rektörlüğü ve Tıp Fakültesi dekanlığıyla bu konu ile ilgili yaklaşık 6 ay önce yazıştıklarını sözlerine ekleyen Ülgen, şöyle devam etti: “Mesai saatleri dışında yapılması gereken muayene, tıbbi işlem ve operasyonlar mesai saatleri içinde gerçekleşiyordu. Öğretim görevlileri ve asistanlar bu işlemler nedeniyle eğitimi aksatıyordu. Hastalara diğer kamu hastaneleri gibi uzun süreli randevular veriliyordu. Burada farklı olarak öğretim görevlisi fark ücreti ödeyenlere randevuya gerek kalmadan işlem yapılıyordu. Hastalardan ayrıca halk arasında eskiden beri ‘ bıçak parası’ denilen haksız ve usulsüz ödemeler alınıyordu. Medikalciler ile etik dışı ilişkiler kuruluyordu.”
TALEPLER VE ÖNERİLER ŞÖYLE SIRALANDI
Sağlık üzerinden rant kazananların yargılanması gerektiğini vurgulayan Ülgen, “Hem mesleki saygınlığımız ve hem adalet için buna şiddetle ihtiyaç vardır. Öncelikle sağlıkta ranta, yolsuzluğa ve çeteleşmelere neden olan koşullar ortadan kaldırılmalıdır. Öğretim görevlisinden asistana, her aşamada hekimlerin mesleki ve sosyal hakları düzeltilmeli, ücretleri ve çalışma koşulları iyileştirilmelidir. MDÖ uygulamasına son verilmelidir” şeklinde konuştu.
Son olarak, Tabip Odası yetkilileri, sağlık alanında rant ve çeteleşmelere neden olan koşulların ortadan kaldırılması için tüm ilgili kurumlara çağrıda bulunarak, bu tür etik dışı uygulamaların bir an önce son bulması gerektiğini ifade etti.