Gercüş ilçesine bağlı Kömürcü köyünde dağlık arazide yetişen meşe palamutları vatandaşlar tarafından toplanıp, kışın sobanın üzerinde pişirilerek yeniliyor. Meşe palamudu hem çiğ hem de pişmiş halde tüketiliyor. Meşe palamudunun herkesin sevdiği bir tat olduğunu belirten vatandaşlar, özellikle sobanın üstünde pişirilen palamudun daha lezzetli olduğunu ve bunu kışın çerez niyetine tükettiklerini söylediler.
DİYABETTEN SİNDİRİM SİSTEMİNE KADAR BİRÇOK HASTALIKTA ETKİLİ
Meşe ağacının meyvesi olan meşe palamudunun diyabetten sindirim sistemine kadar birçok hastalığa iyi geldiğini söyleyen Kutbettin Alpaslan adlı vatandaş, "Buraya meşe palamutlarını toplamaya geldik. Hastalıklara karşı şifa deposudur. Çiğ de yeniliyor, pişirilmiş de yeniliyor. Çiğken yediğinde hafiften acımsı bir tadı var ama pişirildiğinde çok güzel bir tadı vardır. Eskiden vatandaşlar bunları satıp geçimini bile sağlıyorlardı. Şu an kimse satmıyor. Herkes çuvallarla toplayıp, kışın çerez niyetine tüketiyor" dedi.
KARACADAĞ BÖLGESİNDE DE YETİŞİYOR
Diyarbakır, Urfa, Mardin üçgenindeki Karacadağ bölgesinde de yetişen meşe palamudu, yöre halkı tarafından ilgi görüyor. Kışın özellikle soba üzerinde pişirilen palamutlar bölgede yerli kestane olarak biliniyor.