Diyarbakır’da küçük yaşlarında sobacılık işinde çalıştıktan sonra el becerisinde kendini geliştirildiğini belirten 44 yaşındaki Hasan Barakacı, yaklaşık 28 yıldır bakır üzerine şehrin çeşitli sembollerini işleyerek adından söz ettirmeye devam ediyor.

Diyarbakır’daki ustaların yanında küçüklükten beri çırak olarak başladığının altını çizen Barakacı, “Bu iş ben kendim görerek heves ederek başladım. Zaman geçtikçe kendi kendime farklı çalışmalar yapmaya özen gösterdim” dedi.

“SADECE PLAKET ÜZERİNE ÇALIŞIYORUM”

Bakır ustalığında kendini geliştirdikten sonra sadece plaket üzerine işlemeler yaptığını dile getiren Usta Barakacı, “Niye özellikle plakete yoğunlaştığımı soracak olursanız, çünkü bir ustanın bakır alanında her şeyi bilmesi mümkün değildir. Kalaycının işi ayrı, sıvamacının ayrı, nikelcinin ayrı, oymacının ve kabartmanın işleri ayrıdır. Ben ise plaketin üzerine oymadan ve kabartmaya çevirme işini yapıyorum. Fakat dersen ki kalay, nikel ve sıvama işi yapabilir misin? Kesinlikle yapamam çünkü alanım değil. Siparişlerimizin çoğu şehir içinden olsa da gerek çevre illere gerekse Türkiye’nin her tarafına gönderebiliyoruz. Ulaşım konusunda hiçbir şekilde sıkıntı yaşamıyoruz” diye konuştu. 

Diyarbakır’da ekmeğe zam geldi: Millet “haho” dedi! Diyarbakır’da ekmeğe zam geldi: Millet “haho” dedi!

“MÜŞTERİLERİMİZE ÖZEL İŞLEMELER YAPIYORUZ”

Alanında uzman olduğu plaketlerin üzerine kişiye işlemelerinde yaptığını vurgulayan Hasan Barakacı, siparişlerin işçilik ve ebatına göre fiyatının da değiştiğine dikkat çekerek en düşük fiyat bin beş yüz lira olurken, en yüksen fiyatın ise beş bin liraya kadar çıkabildiğini sözlerine ekledi.

“YAPTIĞIMIZ YANLIŞI DÜZELTEME ŞANSIMIZ YOK”

Yaptığı işin zorluğundan bahseden bakır ustası Hasan Barakacı, “En çok zorlandığım nokta bir işte yaptığım yanlışı düzeltememek oluyor. Bu iş öyle bir şeydir ki yapılan en ufak bir harf yanlışını bile düzeltemiyoruz. Bu hatanın geri dönüşü de olmadığı için tekrardan hepsini baştan başlayarak yapmak zorunda kalıyoruz. Yoğunluk zamanlarımızı soracak olursanız? Yaz aylarında daha çok yoğunluk oluyor. Bizim alanımız plaket olduğundan dolayı memurların tayin dönemlerinde hediye ve ödüllendirme çok olduğu için bu durum bize de olumlu yansıyor. Benden sonra da bu mesleği yapabilecek kimse yok. Çünkü her meslekte olduğu gibi bizde çırak bulmakta zorlanıyoruz. Ben çekirdekten yetişmeme rağmen benim dönemimde de çırak yoktu, şimdi de bulamıyoruz. Bunun nedeni ise insanlar artık rahatlığa alıştıklarında dolayı kolay yoldan nasıl para kazanacaklarının derdine düşüyor” dedi. 

Muhabir: Abdullah ÇAKIL