Merkez Sur ilçesine bağlı Gazi Caddesi Güzergahında yer alan Ulu Cami meydanındaki çay içme geleneği 100 yıllardır devam ediyor. İşte dededen toruna kalan geleneğin hikayesi…
100 YILLIK GELENEK DEDEDEN TORUNA DEVAM EDİYOR
Anadolu’nun ibadete açılan ilk cami unvanına sahip olan ve Diyarbakır’ın en güzel sembollerinden olan Ulu Cami turistlerin ilk durağı oluyor. Yapısı ve mimarisi ile birçok tarihi yapıyı adeta kıskandıran ulu cami aynı zamanda tarihe de meydan okuyor. Ulu Camide geçen yıllar diliminde birçok kez tadilata girildi. Ulu camide birçok şey değişti fakat yüzyıllardır değişmeyen tek bir şey vardı o da Ulu Cami meydanında taburede (kürsü) çay içme geleneği. 100 yıllardır gelenek haline gelen meydan akşam saatlerine doğru adım atılamayacak kadar kalabalık oluyor. Arkadaşını bekleyenden tutun açık havada kaçak çay içmenin tadını yaşamak isteyenlere kadar birçok kişinin durağı oluyor. Diyarbakırlı emekli vatandaşlar ise günün yarısını meydanda bulunan çay ocağında geçiriyor.
ULU CAMİ MEYDANI 100 YILDIR DEĞİŞMEDİ
Mücadele’ye konuşan geleneği sürdüren çay ocağı sahibi Zeki Durmuş; “100 yıldır bu çay ocağını aile olarak işletmekteyiz. 100 yıldır bu geleneği sürdürüyoruz. Dededen toruna gelenek haline geldi. Ulu Cami meydanında 100 yıl öncede aynıydı şimdide aynı. Yerlisi olsun yabancısı olsun her kesimden insan buraya çay içmeye, dinlenmeye geliyor. Eskiden buraya inşaatçılar geliyordu sonrasında işte turistik bir yer olunca yerli ve yabancı turistler geliyor. Dedemden babama babamdan sonra ben işletmeye karar verdim. Geleneği devam ettirmeye çalışıyoruz. Genellikle akşama doğru burası kalabalık oluyor. Gündüz geziyorlar akşama doğruda güneş batmaya yakın soluğu burada alıyorlar” Diye konuştu.