Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin pansiyonunda kalmadıkları halde 129 öğrencinin pansiyon kaydı yapılarak, öğrencilerin günlük masrafları için gönderilen on binlerce TL vurgun yapıldı. Vurgunun tam olarak kaç yıldır sürdüğü henüz tespit edilemezken, olay bir öğretmenin fark etmesiyle ortaya çıktı. Devamsızlık çizelgesinde kaydı bulunan öğrencilerin sürekli devamsız görünmesi üzerine vurgun fark edildi. Yapılan para vurgununa ilişkin bu yılın Ocak ayının 12'sinde tutanak tutuldu. Müdür Başyardımcısı C.T., Müdür Yardımcısı İ.Y. ile Bilgisayar Teknisyeni K.K. tarafından tutulan tutanakta, "12/10/2022 tarihinde e-okula, pansiyon günlük devamsızlık çizelgesi girerken bilgim dışında pansiyona 129 öğrencinin e-okul pansiyon sistemine kayıt edildiğini gördüm. İş bu tutanak tarafımızca imza altına alınmıştır. 12/01/2022" ifadeleri yer aldı.
İLK VERİLER 2021'İ İŞARET EDİYOR
Olayın ortaya çıkmasıyla bazı öğrenci velilerinin öğrencinin kaydının silinmesi için 6 Eylül 2021'de başvuru yaptığı belgelenirken, kaydının silinmesini isteyen 13 öğrencinin pansiyon kaydının silinmediği tespit edildi. Sosyal yardım alan ancak kendisinden habersiz şekilde kızı pansiyona kaydedilen velilerden Hatice C.'nin sosyal yardımı kesildi. Aldığı sosyal yardımın kesildiğini öğrenen Hatice C., kızı H.C.'nin kaydının silinmesi için Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğüne verdiği dilekçede, "H.C.'nin velisiyim. Haberimiz olmadan çocuğumu pansiyona kayıt etmişlerdir. Yardım param kesilmiştir. Çocuğum pansiyonda kalmamaktadır. Kaydının silinmesini arz ederim" diye kaydetti.
Vurgunun ortaya çıkmasının ardından Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğündeki iddiaların araştırılması için 2 şube müdürünü müfettiş olarak görevlendirdi. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, olayda görevlendirdiği iki şube müdürünün yolsuzluk araştırmalarında tecrübesiz olması nedeniyle nasıl bir yol izleyeceklerini bilmediği belirtilirken, görevlendirilen şube müdürlerinin yetkin olmaması nedeniyle soruşturmayı kapatma yönünde eğilim gösterdikleri kaydedildi.
Öte yandan Millî Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla Diyarbakır il ve ilçelerindeki okulların durumunu incelemek ve buna ilişkin raporlar düzenlemek amacıyla 20 ekipten oluşan bir müfettiş grubunu görevlendirdiği öğrenildi.
LOJMANDA SAHTE BELGEYLE İŞE GİRMİŞ BİRİ KALIYOR
Okul lojmanlarında problemin yaşadığı bilgisi edinilirken, lojmanda kalma süresi olan 5 yılı aşıp 10-15 yıl kalanların bulunduğu yine lojman talebinde bulunan personelin talep yazılarıyla ortaya çıktı. Lojman sıraları gelip talepte bulunan personel, lojman sürelerinin doldurmasına rağmen lojmanı boşaltmayan personel nedeniyle lojman hakkından faydalanamıyor. Lojmanlarda kalan bir personelin ise sahte Kamu Personeli Seçme Sınavı belgesiyle işe yerleştiği, bunun fark edilmesi üzerine kamu görevinden alındığı ama buna rağmen başkasının adına kaldığı lojmanı boşaltmadığı belirtildi. (MA)