Kayapınar Belediyesi Kadın Meclisi ve Kadın Politikaları Müdürlüğü Dünya Anadil Günü dolayısıyla belediyeye ait Kadın Eserleri Kütüphanesi'nde "Kadın Kalemiyle Anadil" sloganıyla söyleşi, şiir dinletisi ve kitap tanıtımı gerçekleştirildi. Kadın Eserleri Kütüphanesi'nde etkinlikte Moderatörlüğünü Dilan Güvenç'in yaptığı programda, yazar Leyla Saraç ve Herdem Marwani konuşmacı ve panelist olarak yer aldı. Programa Belediye Eş Başkanı Berivan Gülşen Sincar ve çok sayıda kadın katıldı. Program kapsamında düzenlenen söyleşi de panelist kadın yazarlar Leyla Saraç ve Herdem Marwani, anadilde yazmanın önemi, edebiyatın bir direniş alanı olarak nasıl şekillendiği ve kadın yazarların karşılaştığı zorluklar üzerinde durdu. Programda edebiyatın ve dilin, insanların kimliğini yaşatmadaki gücü vurgulanırken, ana dilde yaratmanın önemi bir kez daha vurgulandı. Programa ilgi oldukça yoğundu. Programda panelistler ve kadın yazarlar kendi divanlarından şiirler okudu ve katılımcılar için kitaplarını imzaladı.

Dicle Üniversitesi’nde yabancı öğrenci sayısı belli oldu! Dicle Üniversitesi’nde yabancı öğrenci sayısı belli oldu!

"SES VE DİVAN’IN GÜCÜ

İkinci etkinlik Kayapınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) ve Dicle Kültür Sanat Derneği işbirliğiyle Arjen Arî Kütüphanesi'nde 'Ses ve Divan' adlı bir program düzenledi. Berivan Matyar'ın moderatörlüğünü yaptığı programa Serwet Deniz ve Weysi Varlı panelist ve konuşmacı olarak katılırken, divanın dengbejliğini ise sanatçılar Hediye ve Emere Entaxi yaptı. Programa Belediye Eş Başkanı Berivan Gülşen Sincar, çok sayıda yazar ve Arjen Arî Kütüphanesi öğrencilerinin katıldı. Programın açılışını yapan moderatör Berivan Matyar, "8 yıldan sonra ilk kez sosyal kurumların dışında resmi bir kurum tarafından bu kadar kapsamlı bir program düzenleniyor. Biz aynı zamanda bu sevinci şu anda yaşıyoruz ve paylaşıyoruz. Bu değerli çalışmanın bundan sonra da Belediye yönetiminin faaliyetleri arasında yer alacağına inanıyorum. Dilin korunması ve yaygınlaştırılması yönündeki çabaları bundan sonra daha da güçlü bir şekilde devam edeceğini " belirtti. Daha sonra söz alan yazar Servet Deniz,  "21 Şubat vesilesiyle bir araya geldik ve dil sorunlarını gündeme getiriyoruz. Dengbêj divanını şu anda yapılıyor, dinleyicilerin dikkatini daha iyi çekecektir. Dengbêj sadece sesleri dinlemekle kalmıyor, aynı zamanda birçok kurumun yerine getirdiği görev ve misyonunu, dengbej ile birlikte iç problemler gibi sosyal problemler, bu günlere nasıl getirdikleri ve bir eğitim kurumunun görevini yerine getirdiğini görüyoruz. Evdale Zeynke örnek bir dengbejdir ve ev daldan önce dengbejler olmadığını anlaşılmaktadır ” dedi

“KADINLAR, KÜRT MÜZİĞİNİN İLERLEMESİNDE ÇOK BÜYÜK ROL OYNAMIŞ”

Daha sonra söz alan Kürt Müzikolog Weysi Varlı, Kürt müziğinin tarihi ve misyonunu anlattı. Varlı konuşmasında, "Uluslararası Anadil Günü vesilesiyle, ben de sizi ve bu programı düzenleyenleri kutluyorum ve mutluluğumu ifade ediyorum. Sümerlerden süre gelen Kürt müzik sistemine odaklanmak istiyorum. Her millet ona bir isim vermiş ve bu ses bölgelere göre değişmiş, bestelenmiş ve günümüze gelmiş. O bölge neyse müziği de oydu. Notalar buna göre belirlenmiştir. Müzik, imgelerin ve toplumun sesidir. Kürtlerin de Loremi'ydi. Müzik resimlerin sesidir. Kürtlerin müziği dört başlıktan oluşuyor. Bu da sırasıyla; iş, coşku, kavga ve hüzün. Daha çok bu dört başlık üzerine kurulmuş. Hüzünlü müzikleri daha çok kadınlar yapıp seslendirmiş. Kadınlar, Kürt müziğinin ilerlemesinde çok büyük rol oynamış. Urartu ve Huriler döneminde en büyük dengbej Kürt kadınlarıydı. Çoğunlukla kadınlar bu dört başlıkta rollerini iyi oynamışlardır. Hatta Kürt kadınları olduklarını bile söyleyebiliriz " dedi Konuşmaların ardından soru-cevap bölümünün ardından panel son bulup ve Dengbej Divanına geçti. Divanda ve geceye imza atan Hediye ve Emerê Entaxi ise programı büyük bir coşku ile sonlandırdı.

Kaynak: Haber Merkezi