Türkiye genelinde arabalara olan talebin azalması ile birlikte fiyatlarda da sert düşüşler yaşanmıştı. Diyarbakır’da araba almak isteyen binlerce kişi bir yandan bankaların taşıt kredilerine bir yandan da fiyat araştırmalarını incelerken araç pazarında yüzdelik oranda bir artış yaşandı. Tüm ayrıntıları haberimizde…

Diyarbakır’da kadınlara  toplumsal cinsiyet eğitimi verildi! Diyarbakır’da kadınlara toplumsal cinsiyet eğitimi verildi!

2023 yılı araba piyasasının verileri yayınlandı. Ocak ve Kasım ayları arasındaki otomobil ve hafif ticari araç pazarında yüzdelik oranda 60.8 oranında bir artış ortaya çıktı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araçların toplam pazarı, bir önceki yılın aynı dönemlerine nazaran yüzde 60.8 oranında artış göstererek bir milyon 73 bin 982 olarak gerçekleşti.

PEKİ OTOMOBİL SATIŞLARI ARTTI MI?
Otomobil fiyatları son üç yılın ardından ilk kez keskin bir düşüş yaşadı. Ancak yine de taleplerdeki düşüşleri durduramadı. Fakat araba fiyatlarına rağmen özellikle bu yılın ilk aylarını da göz önünde bulundurduğumuz zaman araba satışları geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 66.2’lik bir oranda satış sonuçları elde ederek 840 bin 925 adet oldu. Diğer yandan hafif ticari araba pazarı ise yüzde 43.7 artarak 233 bin 057 adet oldu. 

KASIM AYINDA YÜZDE 39.8
Araba pazarındaki otomobil ve hafif ticari araç sayısı 2023 yılının Kasım ayında yüzde 39,8 artış gösterirken yalnızca otomobil pazarı yüzde 54,4 hafif ticari araba pazarı ise yüzde 2,3 olarak kaydedildi.

Geçtiğimiz Kasım ayı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,8 artış yaparak 115 bin 040 adet olurken otomobil satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54,4 artış gösterdi. Kasım ayında satışı gerçekleşene 91.424 araç yer alırken hafif ticari araç pazarında ise yüzde 2,3’lük bir artış ortaya çıktı ve satılan araç sayısı ise 23 bin 616 oldu.

HANGİ TİP ARAÇLAR TERCİH EDİLDİ?
Araba piyasasında satışı en çok gerçekleşenler gövde tipi SUV otomobiller oldu. SUV otomobilleri yüzde 26,8 paya sahip Sedan takip ederken yüzde 20,5’lik pazar dilimine sahip H/B otomobiller yerini aldı.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan Güler