Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan ve mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na ait zemin artı 7 katlı 21 daireli eski Emekli Sandığı binası açık artırma usulüyle 1 günlüğüne ilana konulup satışa çıkarıldı. 2 milyon 400 bin lira bedel üzerinden satışa çıkarılan binanın çevresindeki 1 dairenin fiyatı ise 2 milyon lira satışa çıkarıldı.
Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, SGK’ya ait taşınmazların piyasa değerinin oldukça altında bedellerle satışa sunulmasının gerekçesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Eren, önergede şu ifadelere yer verdi:
“BU TÜR İHALELER BELİRLİ KİŞİ YA DA GRUPLAR LEHİNE RANT SAĞLAMAK AMACIYLA MI YAPILIYOR?”
“Diyarbakır’da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’na ait bazı taşınmazların, piyasa koşullarına ve emsal değerlere göre son derece düşük bedellerle açık artırma usulüyle satışa çıkarılması, kamuoyunda ciddi soru işaretleri ve endişeler uyandırmıştır. Tek bir dairenin 2 milyondan başladığı bölgede, zemin artı 7 katlı, 21 daireli eski Emekli Sandığı binasının 2 milyon 400 bin TL gibi düşük bir bedelle satılması, bu tür ihalelerin belirli kişi ya da gruplar lehine rant sağlamak amacıyla yapıldığına dair şüpheleri artırmaktadır.
“KAMU KAYNAKLARININ ETKİN VE VERİMLİ KULLANILMIYOR MU?”
Aynı zamanda, yine SGK mülkiyetinde olan ve 6 Şubat depreminde ağır hasar alarak yıkılan eski Bağkur binasına ait arsanın 4 milyon 758 bin TL bedelle satışa sunulması, bölgedeki arsaların dönümü 8 milyon liradan satılırken, SGK’nın 11 farklı ada ve parseldeki arsaların dönümünü ortalama 4 milyondan ihale ile satışa çıkarması, kamuoyunda şaşkınlık yaratmıştır. Bu satış işlemlerinin kısa süreli ilanlarla yapılması ve satış sürecinin şeffaflıktan uzak olması, kamu yararının gözetilmediği izlenimini güçlendirmektedir. SGK’nın diğer taşınmazlarına yönelik de benzer satışların gerçekleştirildiği, özellikle kentin en iyi lokasyonlarında yer alan villa ve konut imarlı arsaların, emsallerinin yarı fiyatının altında satışa çıkarıldığı tespit edilmiştir. Bu durum, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmadığına dair endişeleri daha da derinleştirmektedir.
Bu bağlamda;
1. Diyarbakır’da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’na ait taşınmazların piyasa değerinin oldukça altında bedellerle satışa sunulmasının gerekçesi nedir?
2. Eski Emekli Sandığı binası ve Bağkur binasına ait arsanın satışında hangi kriterler esas alınmıştır? Satış bedelleri nasıl belirlenmiştir?
3. İhale süreçlerinin şeffaf bir şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini denetlemek amacıyla hangi adımlar atılmıştır?
4. Söz konusu taşınmazların kimler tarafından satın alındığı neden kamuoyuyla paylaşılmamaktadır? Bu konuda bir gizlilik söz konusuysa gerekçesi nedir?
5. SGK mülkiyetindeki diğer taşınmazların da piyasa değerinin altında satıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğruysa, bu durumun kamu zararına yol açmaması için hangi tedbirler alınmaktadır?
6. İhalelerin sadece 24 saat gibi kısa bir süreyle ilan edilmesi ve katılımın sınırlı tutulmasının nedeni nedir? Bu durumun rekabeti engelleyerek belirli kişi ya da gruplara haksız rant sağladığı iddialarına karşı bir açıklama yapacak mısınız?
7. İlgili ihale süreçleriyle ilgili olarak başlatılmış herhangi bir soruşturma veya inceleme bulunmakta mıdır? Varsa bu soruşturma veya incelemenin sonuçları nelerdir?"