Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Feritköşk Mahallesinde bulunan ilköğretim okulu, 2015 olaylarında yıkılmıştı. 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 11 Temmuz 2017 tarih ve 8972 sayılı yazısı üzerine, 17 Temmuz 2017 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulunun, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Dicle ve Feritköşk Mahallelerini ‘riskli alan’ ilan etmişti.

Diyarbakır’da yeni bir Halk Lokantası açılıyor! Diyarbakır’da yeni bir Halk Lokantası açılıyor!

Kararın ardından bir çivi dahi çakılamayan mahallede, yıkılan okulun yerine okul yapılmadı.

Köyde ayrıca fırın ve market olmadığı için en küçük bir ihtiyaçları için merkeze gitmek zorunda kalan mahalle sakinleri, bu eksikliklerin giderilmesini istiyor.

“ÇOCUKLARIMIZA OKULLARINI GERİ VERİN

Mahallede bulunan okulun Sur olaylarında yakıldığını söyleyen bir vatandaş, “Sur olaylarında okul yakıldı. Daha sonra belediye ekipleri gelip tamamını yıktılar. Yapılacak denen okulumuz tekrar yapılmadı. Olan bize oldu. Köyde fırın, doğru dürüst bir market bile yok. Ama önemli olan okulumuzun yapılması. Mahallede okul olsaydı çocuklarımızı okula bırakıp evimize hemen dönerdik.  Hamile olan, bebekli olan anneler var. Küçük çocuğunu bırakıp diğer çocuğunu okula bırakamayan çok kadın arkadaşımız var. Burada oturan aileler okul yüzünden mağdur. Özellikle kadınlar. Çocukları okula bırakıp akşam tekrar almaya geliyoruz. Mahallede okul olsaydı buna gerek kalmazdı. Günde birkaç sefer otobüse binmek zorunda kalıyoruz. Tek bir araç olduğu için bazen çok bekliyoruz. Buranın nüfusu kalabalık. Benim 4 çocuğum var. Eşim hayatta değil. Ve ben onları düşünmek zorundayım. Benim gibi olan birçok aile var. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Çocuklarımıza okullarını geri verin.”

OKUL SERVİSLERİ PAHALI

Okul servislerinin pahalı olduğunu ve bu yüzden mahalleye gelen tek belediye aracına mecbur olduklarını belirten Songül Kılıç, “Mahallede yaşayan çok aile var. Okul yok, fırın yok, tek umudumuz bu belediye otobüsü. Çocuklar sabahın erken saatlerinde kalkıyorlar. Belediye aracına yetişmezlerse gidemiyorlar. Ne dolmuş ne başka araç gelmiyor. Okulun ilk günü otobüs arıza yaptığı için, bütün çocuklar yarım saat boyunca yürüyerek okula gitmek zorunda kaldı. Otobüs de yarım saatte bir geliyor. Okul servislerinin ücretleri çok yüksek olduğu için servis de tutamıyoruz. Göndermek isteyen gönderiyor, durumu yeterli olmayan ise gönderemiyor. Kış aylarında okullar geç paydos oluyor. Çocuklar karanlığa kalıyor. Bazen kışın yol kötü oluyor araç gelemiyor. Muhtara gidiyoruz, muhtar mahallenin şehir merkezi olarak geçtiğini ve dönüşüm kararı olduğu için bir şey yapamadığını söylüyor. Burası mahalle ama şartlar köylerden beter. Bir iki küçük market var o da tüm ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Kadın arkadaşlar diyor gidelim bir yerlere. Yetkililere sesimizi duyuralım. Ama nereye gideceğimizi de bilmiyoruz” diye konuştu.

“KIŞIN ZORLANIYORUZ, OKULUMUZU YAPSINLAR”

Fatma nur isimli bir öğrenci, “Okulumuz olmadığı için zorlanıyoruz. 6. Sınıftayım. 6 yıldır bu şekilde gidiyorum. Otobüs belli bir yere kadar bırakıyor. Sonra 15 20 dakika yürüyoruz. Erken giden arkadaşlarımız oluyor. Otobüs bazen o saatte olmuyor. Kışın zorlanıyoruz. Okulumuzu yapsınlar” Dedi.

MUHTAR: MAHALLE SAKİNLERİ MAĞDUR!

Feritköşk muhtarı Mehmet Ali Şentürk ise şunları söyledi:

“Feritköşk Mahallesi aşağı yukarı 10 bin haneli bir nüfusa sahip. Sur olaylarında köydeki okul yıkıldı. Onarılması gereken okulumuzu daha sonra tamamen yıktılar. Kim tarafından yıkıldığını mahalle sakinleri de bilmiyor. 2017 yılında ise mahalle, kentsel dönüşüm projesine alındı. Proje, tahminim 20 senede sürer. Bu kadar uzun süren bir proje yüzünden buradaki vatandaşlarımız mağdur ediliyor. Okul tekrar yapılsın diye birçok yere gittik. Ancak dönüşüm kararı verildiği için hiç bir şey yapılamıyor. Okul yeri olan bölgede de 4 bin 270 metrekaresi de Büyükşehir ve Yenişehir belediyesinin bünyesinde olan arazi. Biz onları ikna da ettik. Yalnızca okul yapılma şartıyla milli eğitime hibe etmelerini önerdik. Fakat dönüşüm kararı buna da engel oldu. Kısacası, okul için gidiyoruz, fakat elimiz boş dönüyoruz.

Bize söylenen ödeneğin çıkmadığı. Resmiyette mahalleye bir çivi daha çakılmıyor. Burası Diyarbakır’ın en sağlam zeminine sahip mahallelerinden biridir. Zemini kayalık olduğu için de çok sağlamdır. Aileler bize okul için şikayete geliyorlar. Buradaki ailelerin çoğu inşaatçı kıt kanat geçiniyorlar. Mahallede ne fırın ne doğru dürüst bir market, hiç bir şey yok. Biz öncelik olarak okul ve bir fırın istiyoruz. Mahallenin en çok ihtiyaç duyduğu bunlar. Başta bize denilen heyelan bölgesi. Depremde bir evde çatlak bile olmadı. Ortada bir mağduriyet var. Biz bu mağduriyetin giderilmesi için yetkililere çağrıda okul yapmaları çağrısında bulunuyoruz.”

DİCLE VE FERİTKÖŞK MAHALLELERİ ‘RİSKLİ ALAN’ İLAN EDİLMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 11 Temmuz 2017 tarih ve 8972 sayılı yazısı üzerine, 17 Temmuz 2017 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Dicle ve Feritköşk Mahallelerini ‘riskli alan’ ilan etmişti. “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” un ek 1. maddesi uyarınca alınan karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile 18 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik