Diyarbakır’daki kadınlar asırlık geleneği sürdürüyor Diyarbakır’daki kadınlar asırlık geleneği sürdürüyor

50 yılı aşkın bir zamandır Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Cevatpaşa Mahallesinde ayakkabı boyacılığı yapan 85 yaşındaki Mahir Usta, bu değişimin en yakın tanıklarından biri. Evde sıkılmamak biraz nefes almak için dışarı çıktığı bir gün oğluna devrettiği tezgahının başında misafir etti bizi. Hem mesleğinden hem de eski Sur tarihinden bahsederek bizlere önemli tarihsel bilgiler aktardı.

O ESKİ DİYAR-I BEKİR
"Eskiden her gün burada uzun kuyruklar olurdu, gelenlerin çoğu kundura giydiği için boyatma işini biz zanaatkarlar yapardık. Eskiden Saray Kapı’nın aşağısı, şimdi müze olarak kullanılan bölüm, 1990’lı yıllarda JİTEM tarafından sorgu ve infaz merkezi olarak kullanılırdı. Eski Saraykapı Cezaevi’nde görevli hakimler, avukatlar ve doktorlar vardı onlar gelir ayakkabılarını boyatırdı. O zamanlar bu cadde daha kalabalıktı.” Diyor.

SANAYİ TOPLUMU HER ŞEYİ HIZLA TÜKETİYOR
Mahir Usta, elindeki boya fırçaları ve parmaklıklarıyla mesleğini yaşatmaya devam ediyor. Ancak, son yıllarda renkli ve spor giyimi tercih eden müşterilerin ayakkabı boyacılığına olan ihtiyaçlarının azalmasıyla birlikte geçim sıkıntısı çektiğini belirtiyor.

“Şimdi insanımız global çapta hızla yayılan giyim modasından etkilenip daha çok spor yapmayı, rahat olmayı tercih ediyor. Bu da bizim işimizi etkiledi tabi" diyor. Yine de "Mesleğimizin köklü bir geçmişi var. Uzun yıllardır arkadaşlarla burada mesleğimizi icra ederiz. Beni burada tanımayan yoktur. Hala da düzenli olaak gelen müşterilerim vardır. Oğluma devrettim ama haftada bir ben de gelir otururum tezgahımın başında.  Bu kültürü, mesleği yaşatmak benim için önemli. Bu işin keyfi ve huzuru başka!" Şeklinde sözlerini noktalayarak uğurladı bizi.

Muhabir: Gurbet İpek