Diyarbakır yöresinin vazgeçilmez yemek lezzetlerinden olan çiçek bamyalar aktar tezgâhlarında altınla yarışıyor. Gram altında ibrenin yukarı dönmesiyle beraber yeni sezonu tezgâhlara inen çiçek bamyada da ibre yukarıya döndü ve kilogramı 3 bin 500 liraya kadar çıktı.
ÇİÇEK BAMYA NEDEN BU KADAR PAHALI?
Aktarlardan alınan bilgilerde şu ifadeler yer aldı: “Yıl içerisinde toplanan 10-15 kilogram çiçek bamyadan 1 kilogram kurutulmuş çiçek bamya elde ediliyor. Saklama koşulları ve ürünün kalitesi de eklenince ister istemez fiyatlar 3-4 katını buluyor ve pahalı oluyor. Bu bamyanın en taze ve küçük yapıda olanıdır ve bu yüzden de fiyatı daha pahalıdır. Serin ve kuru yerde muhafaza edilmesi yeterlidir. Tüm kış tüketilebilir.”
KURU BAMYA NASIL PİŞİRİLİR?
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine bamya, etli pişirilirken Akdeniz ve Ege Bölgesi mutfağında zeytinyağlı olarak pişirilir. Antep usulü etli kuru bamya, etli kuru bamya Antep usulü, Urfa usulü kuru bamya yemeği, etsiz kuru bamya yemeği, tavuk etli bamya yemeği, kıymalı kuru bamya, etli kuru çiçek bamya, kuru çiçek bamya çorbası, bamya çorbası, Konya usulü kuru çiçek bamya çorbası gibi farklı yöresel isimlerle listeyi uzatmak mümkündür.
Öte yandan Diyarbakır'da gram altın 4 bin 400 lirayı gördü.