Diyarbakır’da uzun süredir hurdacılık işiyle uğraşan Ramazan Avlanmış, çevreden topladığı ekmekleri merkez Bağlar ilesindeki dükkanının önünde leğenlerde güneşe bırakarak kurutuyor. Genellikle vatandaştan ve lokantalardan aldığı ekmeği kurutup daha sonra kilo ile köylerde hayvancılık ile uğraşan vatandaşlara cüzi bir miktar karşılığında satan Avlanmış, hem ekmeklerin çöpe gitmesinin önüne geçmiş oluyor hem de geçimini sağlıyor.
“AMACIMIZ EKMEĞİN ÇÖPE GİTMEMESİ”
Topladıkları ekmekleri kuruttuktan sonra kilosunu 2 lira karşılığında sattıklarını söyleyen Ramazan Avlanmış, “2-3 senedir hurda işi yapıyorum. Çöpe giden ekmekleri toplama işi de bir vatandaşın bayat ekmek getirip alır mısınız diye sormasıyla başladı. O günden beri bina önlerinden, çöpten, lokantalardan, ya da vatandaşın kendi getirdiği ekmekleri dükkana getirip kurutuyoruz. Kuruttuğumuz ekmekleri çuvallara doldurup soranlara kilosunu 2 lira karşılığında köylerde hayvancılık işiyle uğraşan vatandaşlara satıyoruz. Özellikle köylerden gelen hayvan sahipleri alıyor. Birde ortağım var, geçimimizi bu şekilde hem topladığımız hurdadan hem de çöpe atılan bu ekmeklerden çıkarıyoruz. Bizim amacımız bayat da olsa ekmeğin çöpe gitmemesi” diye konuştu.
“DİYARBAKIR’DA TONLARCA EKMEK ÇÖPE GİDİYOR”
Diyarbakır’da ekmek israfının yapıldığını söyleyen Avlanmış, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Topladığımız ekmekleri leğenlerde biriktirip kurutmamızın nedeni küflenmesini önlemek. Ekmek kurutulmadan çuvala konulursa küflenir. Bu ekmekler özellikle köydeki hayvan sahibi vatandaşlarımızın işine çok yarıyor. Aldıkları ekmeği yem olarak kullanıyorlar. Civarda birkaç yerde daha bu şekilde bayat ekmek alıp satan var. O kadar çok ekmek geliyor ki biz toplayıp almasak hepsi çöpe gidecek. Biz zaten her yere yetişemiyoruz. Diyarbakır’da tonlarca ekmek çöpe gidiyor. Bazen topladığımız ya da vatandaşın bize satmaya getirdiği ekmekler daha taptaze, yenilebilecek ekmek olduğunu görünce üzülüyorum. Bu şekilde ekmeği israf ediyoruz. Yarın bu ekmeği de bulamayabiliriz.”
Öte yandan Diyarbakır’da 400 gram ekmek 12 lira, 500 gramı ise 15 liradan satılıyor.
Haber: Remziye ÇELİK