Merkez Bağlar ilçesine bağlı kırsal Develi Mahallesinde bir çiftçi, 20 dönüm arazisine soğan ekti. Ektiği soğanı hasat sonrası alıcı bulamayan çiftçi soğanlar çürümesin diye hem kendi köylüsüne hem de çevre köydeki vatandaşlara ücretsiz dağıttı. Soğana 2 lira bile alıcı bulamadığını belirten çiftçi, soğanların bir kısmının ise çok düşük bir ücrete vermek zorunda kaldı. Aylardır hem maddi hem manevi olarak emek verdiğini belirten çiftçi, yetkilere seslenerek, duruma isyan etti. 

Bölgenin tatil yeri! Diyarbakır’a çok yakın tüm komşular orada Bölgenin tatil yeri! Diyarbakır’a çok yakın tüm komşular orada

SATAMADIKLARI SOĞANLARI ÜCRETSİZ DAĞITTI
Kışın kilosu 40 liradan alıcı bulamayan soğanı 2 liradan satmak zorunda kaldıklarını belirten Diyarbakırlı çiftçi “Merkez Bağlar Develi köyünde soğan ekimi yaptık. Hasat dönemi geldiğinde ise soğanları satamaz duruma geldik. Kışın bu soğanın kilosunu 40 liradan satılıyordu. Bugün biz çiftçi ürünümüze 2 liradan alıcı bulamıyoruz. Bir litre mazot bugün 50 lirayı buluyor. Bir kilo soğana ise 2 liradan alıcı bulamıyoruz. Bütün soğanlar tarlada çürüdü, alıcı bulamıyoruz. Biz de satamadığımız soğanları, köylümüze ve çevre köyde halklarına hayrımıza bedavadan dağıtıyoruz. Çiftçiler bu durumda işte. Türkiye’nin hali bu işte. Millete hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

PAZARDAN DAHA UCUZA VERDİLER
Ektikleri soğanların bir kısmını ise sattıklarını belirten Diyarbakırlı çiftçi, tarlaya gelen tüccarların soğanlara 2-3 lira fiyat biçtiklerini söyledi. Pazarda şu an satılan soğanın kilosunun 12 lira olduğunu belirten çiftçi, pazardan bile daha ucuza sattıklarını söyledi. Tarlada çoğu ürününün çürüdüğünü belirten çiftçi, işçi parası, mazot ve sulama maliyetlerini hesapladıklarında hem maddi, hem manevi olarak zarara uğradıklarını söyledi. 

Kentteki birçok çiftçinin bu şekilde mağdur olduğunu söyleyen çiftçi, çözüm için yetkililere seslendi.

Muhabir: Remziye ÇELİK