Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi İnönü Caddesi, Çift Kapı ile Tek Kapı arasında, Postane binasının karşısında bulunan ve Akkoyunlu Devleti'nin en kuvvetli aşireti olan "Hind"e mensup olan Hindî Baba'nın mezarının bulunduğu türbe gönüllü gençler tarafından onarıldı. 

OTLAR TOPLANDI, MEZARLIK BOYANDI, ETRAF GÜZELLEŞTİ 
Mezarlığın çevresinde bulunan otları toplayan, çevresinin bakımını yapan ve etrafını da boyayan gençler, Hindistanlı Hindî Baba'nın mezarını gönüllü olarak temizlediklerini söyledi. Hayır amaçlı çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirten gençler, Allah rızası için türbeyi onardıklarını aktardı.

HİNDÎ (HİNDİSTANLI) BABA KİMDİR?
H. 1316/ M. 1898 tarihli Salnâme-i  Diyarbekir'de, Diyarbakır'da kabri bulunan peygamber, sahabe ve evliyaya ait türbelerin anlatıldığı kısımda eizze-i kiramdan Hindî Baba Hazret­lerinin Aynızülal mevkiinde medfûn olduğu belirtilmektedir.

Diyarbakır’daki festivale Nihat Hatipoğlu ve Mustafa Karataş da geliyor Diyarbakır’daki festivale Nihat Hatipoğlu ve Mustafa Karataş da geliyor

Ermiş bir zat olduğu kabul edilen Hindî Baba'nın Hindistan'dan geldiği,  Diyarbakır'a yerleşip uzun süre ayakkabı tamirciliği yaptığı ve ölümünden sonra da Çift Kapı yakının­daki bugünkü yerine defnedildiği aktarılmaktadır. Günümüzde Hindî Baba'nın kabri demir parmaklıklarla çevrilidir.

Tasavvufta ise "Baba", şeyh manasında kullanılmaktadır. Hindî Babaya, Arapça "Hindî" lakabı, Hindistanlı/Hintli olduğu için verildiği konusunda rivayetler bulunmaktadır. Bu konudaki başka bir rivayette ise "Hindî" lakabı onun, Akkoyunlu devletinin en kuvvetli aşireti olan "Hind"e mensup ve o aşiretin reisi olmasından kaynaklanmaktadır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK