Diyarbakır'ın Sur ilçesinde seyyar tezgahı ile yaz aylarında vatandaşın imdadına hızır gibi yetişen şerbetçi Ali Usta, babadan kalma mesleği olan ve 50 yıldır yaptığı ev yapımı limonata ve meyan köklü şerbetiyle müşterilerinin içini ferahlatıyor.

Yaz aylarının sıcaklığından bunalan Diyarbakır halkı serinlemek için çareyi Ali Usta'nın şerbeti ve ev yapımı limonatasında buluyor.

Diyarbakır’ın yüreği yanıyor! Herkes “Narin” diyor Diyarbakır’ın yüreği yanıyor! Herkes “Narin” diyor

MEYAN KÖKÜNÜN FAYDALARI 
Meyan kökünün faydalarıdan bahseden şerbetçi Ali Usta, "Meyan kökü gastrit asitin anormal artışını engelleyerek, reflü etkilerini azaltır
Sivilce ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarını yatıştırabilir
Üst solunum yolu rahatsızlıklarını hafifletebilir
Diş çürüklerine neden olan bakterilerine karşı koruyucu etki gösterebilir
Mide için iltihap azaltıcı etkisi ile ülserin iyileşme sürecini destekler
Meyan kökü kan şekeri seviyelerini dengeler
Böbrek sağlığına iyi gelebilir
Menopoz semptomlarını azaltır
Anti-bakteriyal ve anti-viral etkisi ile mikrop üzerinde öldürücü etki yaratır
Yüksek tansiyon ve damar sertleşmesine iyi gelir
Yağ yakımına sebep olan meyan kökü, obezite ile mücadelede etkilidir. Kiloya bağlı gelişen tip-2 diyabet hastalığının da ileri yaşlarda ortaya çıkmasını engellemeye yardımcıdır" dedi.

MEYAN KÖKÜ NEDİR?
Meyan, yaklaşık 120–150 cm'e kadar boylanabilen, Baklagiller ailesinden çok yıllık bir çalımsı bitkidir. Anavatanı Rusya ve Çin'dir. Küçük, mavimsi, mor çiçekleri 0,8–1,2 cm boyundadır. 7–15 santimetre boyunda yaprakları ve toprağın altında boyu 1 metreye ulaşan bir kök yapısı vardır. Meyan kökü meyan ağacından oluşur.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL