Hazine ve Maliye Bakanlığı, ev sahiplerinin ödemesi gerekli olan kira gelirinin vergisinin yetersiz olduğunu düşünerek yeni bir uygulama başladı. Uygulama Türkiye genelindeki kiraya verilen konutları kapsıyor. Kiracılara bir görüşme mektubu gönderilmeye başlandı. Bu mektubu alan kiracının belirtilen tarihte çağrıldığı kuruma giderek yanında çeşitli belgeler de götürmesi bekleniyor. Kiracının beyanı ve belgeler doğrultusunda mal sahibinin kira gelirini beyan etmediği ya da bilgilerle uyuşmadığı görüldüğünde gerekli işlemler yapılıyor. Kiracıya banka hesap numarasına yatırmadığından dolayı usulsüzlük cezası kesiliyor ve mal sahibinin de kira geliri beyannamesi vermesi sağlanıyor.

DİYARBAKIR’DA KONUT SAHİPLERİ: BAKAN ŞİMŞEK DUYURDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralık mülklerin vergilendirilmesi, kayıp ve hırsızlıkların önlenmesi için yeni bir uygulama başlatılacağını, mülk sahiplerinin mercek altına alınacağını da şu sözlerle duyurdu:

Demografik verilerin mülkiyet tapuları incelemesinin ardından, kira geliri yaratma potansiyeli olan yaklaşık 4,5 milyon konut analiz edilecek ve kiralık olarak belirlenen adreslere ilişkin fiili tespitler yapılacak. Bu yılının Mart ayında, kiraların doğru şekilde raporlandığından emin olmak için mülklerden elde edilen kira geliri incelendi. 4,5 milyon konut dikkate alındı. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kiracı var. Henüz bildirim yapılmayan 4,5 milyon konutun olduğu tahmin ediliyor.

BELİRTİLEN ADRESLERE BİLDİRİM

Kira gelirlerinin hariç tutulmasını önlemek amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, vergi daireleri tarafından adreslere tebligatlar gönderiliyor. Kiracılardan belge isteniyor. Bildirimler alınarak vergi dairelerine ulaşan kiracılardan gerekli bilgiler talep edilir ve elektronik ortama aktarılır.

YASAL TEDBİRLER DEVAM EDECEK

Yapılan denetimlerin ardından beyannamelerinde tutarsızlık sunan ve beyanname vermeyen mükellefler hakkında yasal işlem başlatılacağı öğrenildi.

Kaynak: IHA