Çınar ilçesine bağlı 87 haneli Darê (Görece) köyünde, yaklaşık 8 yıldır devam eden pomza madeni çalışmaları, köy halkı için büyük bir sorun haline geldi. Köylülerin yaşamı, maden faaliyetleriyle altüst oldu ve huzurları bozuldu. Köylülerin hayvanlarını otlattığı geniş mera alanları, maden sahasına dönüştürüldü. Köylüler, maden şirketinin faaliyetlerini durdurmak ve köyden çıkarılmasını sağlamak amacıyla dava açtı.
7 KÖYE AİT ÜÇ MEZARLIK VE BAZI MEZARLARIN TAHRİP EDİLDİĞİ İDDİASI
Diyarbakır’a 40 kilometre uzaklıkta bulunan köyden çıkarılan pomza, hammadde olarak Mardin Çimento Fabrikası’na gönderiliyor. Ancak madencilik yapılan alanlarda, yedi köye ait üç mezarlığın bulunduğu ve bazı mezarların tahrip edildiği iddia ediliyor.
Köy sakinlerinden Muhammed Özpınar, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “10-11 çocuğun mezarını bozmuşlar. Şimdi mezarlar tamamen kayboldu. Kepçelerle mezarları parçaladılar ve sonra da hiçbir şey olmamış gibi gittiler” dedi.
Aysel Özpınar ise, “Kepçelerle topraklarımızı mahvediyorlar, mezarlarımızı kazıyorlar. Bunlarda hiç vicdan yok mu oğul? Topraklarımızdan geriye hiçbir şey kalmadı!” diyerek tepkisini dile getirdi. Bir vatandaş ise, 3 çocuğunun mezar yerini bile bulmadığı söylüyor.
"HAYVANCILIĞI BIRAKMAK ZORUNDA KALDIK"
Köyün eski muhtarı Nuri Özpınar, madencilik faaliyetlerinin meraları yok ettiğini ve köylülerin hayvancılığı bırakmak zorunda kaldığını belirtti, “Bu tepe tamamen hayvanlarımızın otladığı bir meraydı. Bu çalışmalar iptal edilmeli ve durdurulmalı. Eğer devlet eliyle yapılsaydı, kabullenebilirdik çünkü o zaman hayvanlarımız yine serbestçe otlardı.”
"KÖYLÜLERİN YAŞAMI TEHLİKEDE"
Köylülerin avukatı Şükran Akın, maden faaliyetlerinin köylülerin sağlığına ciddi zarar verdiğini vurgulayarak, “Yaz aylarında çiftçilerin ürünleri büyük zarar görüyor. Ürünlerin kalitesi ciddi şekilde düşüyor. Ayrıca çevre mühendislerinin raporlarına göre yeraltı suları da zarar görüyor. Eğer bu çalışmalar devam ederse, birkaç yıl içinde insanlar ve hayvanlar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir,” dedi.
Öte andan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, konuya ilişkin bir önerge sunarak pomza madeni çalışmalarını Meclis gündemine taşımıştı.