Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Koordinatörlüğünde Uluslararası Tarımsal Su Yönetiminin Sürdürülebilirliği ve Dijitalleşme Çalıştayının açılış programı 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Çalıştayın açılış programına Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Büyükelçi Hakan Çakıl, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, kamu kurum müdürleri, rektör yardımcıları, dekanlar ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Çalıştay organizasyon komitesi başkanı Prof. Dr. Öner Çetin, hızlı nüfus artışı, küresel ısınma ve kuraklık dolayısıyla gıda arz ve güvenliğinin, sulamanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı ve suyun miktarı ile kalitesinin günden güne azaldığını, suyun kullanımının günümüzde oldukça önem kazandığını belirtti.

ÇOK SAYIDA ÜLKE KATILDI

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli ise çalıştayda ABD, Avustralya, İspanya, İsrail, Cezayir, Azerbaycan, Romanya, Güney Afrika, Gana, Umman, Zimbabwe, Tunus, Makedonya, Romanya, Özbekistan, Türkmenistan Pakistan, Kolombia, Iran, Irak, Almanya, Kanada ve ülkemizden çok sayıda katılımcının yer aldığını söyledi.

Çalıştay kapsamında başta sulama olmak üzere, iklim değişikliği, kuraklık ve su yönetimi konularında dünyanın diğer ülkeleri ile bilgi alışverişi, bu alanda ülkemizin, bölgemizin ve kurumlarımızın uluslararası ilişkilerinin geliştirilmesi ve ileriye dönük işbirliğinin artırılmasına katkı sağlanacak.

Çalıştay beş gün devam edecek, ilk iki günde Diyarbakır’da bilimsel sunumlar ve tartışma yapılacak olup, aynı zamanda, Diyarbakır Sur İçi, Hevsel Bahçeleri ve Zerzevan Kalesine kültür gezisi yapılacaktır.

Çalıştayın diğer iki günü ise Şanlıurfa’da devam edecek olup, son gün de Diyarbakır’da kapanış olacaktır. Bölge için önemli olan sulama konusundaki bilimsel faaliyetler yanında, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinin tarihi ve kültürel tanıtımı için bir fırsat olacak. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi