Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla akaryakıtta ÖTV tutarları arttı. Akaryakıta yapılan yüksek zamlardan sonra Diyarbakır’da şehir içi ulaşım 10 liraya yükselirken akaryakıt zamlarındaki artış devam ediyor. Akaryakıt fiyatlarının sürekli artmasına tepki gösteren Diyarbakır’da taksi şoförleri, zamların bir an önce durması çağrısında bulundu. Çalışamaz hale geldiklerini belirten şoförler, gün boyu kazandıkları ücreti akaryakıt ve araç masrafına harcadığını söylüyor. Yeni bir zam talep eden taksiciler, cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce ÖTV’yi kaldırma sözünü hatırlatarak sözün yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

“KAZANDIĞIMIN ÇOĞUNU AKARYAKITA VERİYORUM”

Diyarbakır’da vatandaşın yüksek ücretlerden dolayı taksiye binemediğini söyleyen taksi şoförü Azer Yiğit, “Taksi ücretlerine yapılan son zamdan sonra akaryakıta tekrar zam geldi. Takside çalışanım ben de. Araç benim değil. Neredeyse kazandığımın çoğunu akaryakıta veriyorum. Bana düşen pek bir şey olmuyor. Lastik gibi küçük masraflar da bizden çıkıyor. Taksiye binmeye gelen vatandaşların çoğu ücreti duyunca vazgeçip dolmuşa biniyor. Yardımcı olmak istiyoruz ancak olamıyoruz. Neticede ben de ücretli çalışanım. Daha önce kısa mesafeye giden çok oluyordu. Çünkü ücreti uygundu. Şimdi kısa mesafe 40 liradan başlıyor. Yakıt fiyatları olmasaydı inanın bu ücret bizi idare ederdi. Eskiden müşteri isteyince pazarlık yapıyorduk. Ama şimdi indirim yapamıyoruz, çünkü bizi kurtarmıyor. Diyarbakırlılar da artık taksiye binemiyor. Üç dört ay öncesi bile daha iyiydi. Bu kadar zam yoktu. Evime 2 ekmek götürürken şimdi 1 tane götürüyorum. Gidişat böyle devam etse işimiz zor” dedi.

“ZAM İSTEMEYE UTANIYORUZ”

Diyarbakır’da taksi kültürünün zamlarla birlikte bitme noktasına geldiğini belirten taksi şoförü Mesut Öner, “Gelen zamlar bizi memnun etmedi. Zammın bir anlamı yok. Zam yapıldıktan sonra her şey kaç katı yükseldi. En uygun taksi metre çevre illere göre yine burası. Bizde 13 lirayken, Batman’da bile taksi metre açılış 20 lira. Sadece yakıt değil, kaportasıdır, lastiğidir arabanın tüm bakım masrafları el yakıyor. Biz bu zamları bekliyorduk aslında. Doların gidişatı, depremler, salgın hastalıklar her şey haberciydi. Öyle bir hal aldı ki biz zam istemeye utanıyoruz. Yakıtın zamlanması demek her sektörün zamlanması demektir. Devlet yetkililerin bu durumun önüne geçmesi gerekir. Ticari araçlara ÖTV kaldırılabilir ya da azaltılabilir. Piyasanın dönmesi için bu şart. Bir de Cumhurbaşkanı ÖTV’nin kaldırılacağı sözü verdi. Bekliyoruz hala o sözü. İndi-bindi şu an 40 lira. Rakam vermek yanlış diğer yerlerde ne ise burada da aynısı olmalı. Diyarbakır esnafı yine 2 lira indirim yapar. Bazı şoför arkadaşlardan iş olmadığı için inşaata giden de var. Ne kadar üzücü bir durum. Sıfır lastik alamıyoruz hep çıkma alıyoruz. Eskisinin yenisi. Bizler şoför de çalıştıramıyoruz. Sigortası, ücreti derken maliyetler çok yüksek. Diyarbakır’da taksi kültürü oldu ancak bu zamlardan dolayı vatandaşlar binemiyor. Taksi ücretleri el yakıyor. İnşallah iyi günlerimiz olur.” Dedi.

“YENİ BİR ZAM TALEP EDİYORUZ”

Diyarbakır’da 37 yıldır taksicilik Vahdettin Öztürk ise, “Bir hafta önce taksi ücretlerine yapılan yüzde 25’lik zam oranı iyiydi. Ancak akaryakıt fiyatları yükseldiği için maalesef bu zammın bir anlamı kalmadı. Taksiciler için zor bir dönem. Kontak çeviremez duruma geldik. Gideceği yere acil işi olmayan fiyatı yüksek bulup geri dönüyor. Sadece biz değil, bütün esnaflar kan ağlıyor. Benzine sürekli bir zam geliyor. Benzine yeni zamlar da yolda. Şu an taksimetre açılısı 13, atış da 10 lira. Yakıtın zammından dolayı bu da fayda etmiyor. Sabah erken saatlerde gelip akşam 5’e kadar kalıyorum. Araç benim olduğu için böyle. Ama şoför olan arkadaşlar devam ediyor. Sanayi giderlerimizi söylemiyoruz bile. Zamlardan önce vatandaşlar taksiyi yoğun bir şekilde kullanıyordu. Ancak şu an herkes binemiyor. Sıcaklardan dolayı taksi kullanan vatandaşların havalar serinleyince binmeyeceklerini düşünüyorum. 37 yıldır taksicilik yapıyorum. Dörtyol’da en eski taksici benim. Ama en zor dönem bu diyebilirim. Bu fiyatlar bizi kurtarmıyor. Yeni bir zam talep ediyoruz. Buradan araştırma hastanesine 150 lira yani insanlar bunu karşılayamıyor. Çok zor.”  Diye konuştu.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik