Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan Malabadi Köprüsü'nde çevre düzenleme çalışmasında sona gelindi. Batman Çayı üzerinde bulunan ve Artuklular döneminde 1147 yılında döneminin şaheseri olarak inşa edilen köprü, 7 metre eninde ve 150 metre uzunluğunda olan dünyadaki en nadide eserler arasında yer almaktadır.

Malabadi Köprusü-2


 
Tarihi köprüde çalışmalarda sona gelinirken, bölge halkı ve köprüyü ziyaret eden vatandaşlardan dikkat çeken bir tepki geldi. Köprünün hemen yanından geçen ve ulaşımın sağlandığı ikinci köprü hem köprünün silüetini bozuyor hem de köprüye ihtiyaç duyulmadığı belirtiliyor.

diyarbakır malabadi köprüsü sahil

YENİ YAPILAN KÖPRÜ, MALABADİ’NİN SİLÜETİNİ VE İHTİŞAMINI GÖLGELİYOR
Malabadi Köprüsü’nün yaklaşık 1 kilometre güneyinde bulunan ve yakın zamanlarda yapıldığı bilinen geçiş köprüsünün yıkılmasını talep ediyor. Tarihi köprünün hem ihtişamının hem de silüetini gölgeleyen yeni köprünün orada olması nedeniyle ulaşım için de ihtiyaç duyulmadığını belirtiyor.

Diyarbakir Sahil Yolu Malabadi Koprusu

KÖPRÜ BİR AN ÖNCE ‘YIKILSIN’ ÇAĞRISI
Çevre düzenlemelerinin ardından yerli - yabancı birçok kişinin ziyaret ettiği tarihi köprüde fotoğraf, görüntü almak isteyenlerin ‘hangi taraftan çekilirse çekilsin, ortadan geçtiği için görüntüye engel oluyor’ diyerek durumdan şikayetçi. Çözüm olarak yeni yapılan köprünün bir an öne yıkılması çağrısında bulunan vatandaşlar, yetkililere sesleniyor.

Vatandaşlar köprünün yıkılarak başka bir yerde yeniden yapılabilir önerisinde de bulunuyor.

MALABADİ KÖPRÜSÜNE NASIL GİDİLİR?
Çevre düzenlemelerinin de tamamen bittiğinde ziyaretçi akınına uğrayacağı düşünülen tarihi Malabadi Köprüsü, Silvan'a 23,2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Köprüye ulaşım ise son derece kolay. Köprü, Silvan-Diyarbakır yolu üzerinden kendi özel aracınızla buraya ulaşmak mümkün. Bunun yanı sıra toplu taşıma ile Silvan'a gelerek de Malabadi Köprüsüne gidilebilir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik