Diyarbakır’da konut fiyatlarında zam artışı devam ediyor. Vatandaşlar artık hazır ev almakta zorlanıyor. Artık ya inşaat halindeyken ya da topraktan ev almaya başladılar. Ekonomik durumlardan dolayı bu yola başvurduklarını söyleyen vatandaşlar başka çarelerinin olmadığını söyledi. Peki topraktan ev almak güvenli mi? Topraktan veya temelden ev alırken nelere dikkat edilmelidir? Gayrimenkul avukatları bu duruma ne diyor? İşte detayları…

TOPRAKTAN EV ALMAK NE DEMEKTİR?
Gayrimenkul fiyatlarında gözlemlenen artış nedeniyle çareyi daha dolaylı yollarda arayan birçok vatandaş, halk arasında topraktan ev alma ya da temelden ev alma olarak ifade edilen imkanları tercih etmektedir. Doğru yol gözetilecek olursa piyasa koşullarına göre oldukça ucuza gayrimenkul edinimini sağlayan bu yöntem, hatalı ve eksik adımlar atılacak olursa, ev sahibi olma umuduyla birikimlerini kullanan vatandaşları oldukça zor durumlara sürükleyebilmekte ve geri dönüşü imkansız hak kayıpları yaşatabilmektedir. Bu nedenle topraktan ev almadan önce mutlaka konuya ilişkin detaylı araştırma yapılması ve mümkünse alanında uzman bir gayrimenkul avukatından hukuki danışma hizmeti temin edilmesi tavsiye edilmektedir.

Salim Güran’ın Galip Ensarioğlu'nu ziyaret ettiği ortaya çıktı! Salim Güran’ın Galip Ensarioğlu'nu ziyaret ettiği ortaya çıktı!

TOPRAKTAN VEYA TEMELDEN EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Topraktan veya temelden ev alırken, yani henüz inşaatı tamamlanmamış taşınmaz malları arsa sahipleri veya müteahhitlerden satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok farklı husus vardır. Yüklenici firmanın güvenilirliği, bu anlamda son derece önem arz etmektedir. Pratikte en sık karşılaşılan sorunların başında üçüncü kişinin yüklenici veya arsa sahibinden taşınmaz satın alınmış olmasına rağmen haricen gerçekleştirilen bu satış işleminin usulüne uygun bir şekilde tapuda yapılmamış olması ya da taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin noterde düzenleme şeklinde yapılmaması, yüklenicinin imalatları tamamlayamaması veya arsa sahiplerinin arsa paylarını üçüncü kişilere devretmekten imtina etmeleri gibi haller gelmektedir.

Bu nedenle topraktan veya temelden taşınmaz satın almak isteyen üçüncü kişiler özellikle aşağıda maddeler halindeki hususlara özen göstermelidirler…

1) Gayrimenkul Avukatı ile Görüşülmeli ve Hukuki Danışma Hizmeti Temin Edilmeli
2) Müteahhit Kişi veya Firma Hakkında Bilgi Edinilmeli
3) Sözleşme Şekil Şartlarının Yerine Getirilmesine Özen Gösterilmeli
4) Müteahhit ile Arsa Sahipleri Arasındaki Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi İncelenmeli
5) Mümkünse İpotek vb. Teminat Alınmalıdır

Muhabir: Abdullah AKYOL