Diyarbakır Dicle Üniversitesi önemli bir kongreye daha imza attı. Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Sosyal Hizmet Bölümü, Türk PDR Derneği Diyarbakır Şubesi ve Psikoloji Bölümünün paydaş olduğu “I. Uluslararası Toplum ve Ruh Sağlığı Kongresi” 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış programına Dicle Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, ildeki idari yöneticiler, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
“TOPLUMSAL DAYANIKLILIĞI ARTIRMAK İÇİN BİR ARADAYIZ”
“Doğal Afetler ve Diğer Etkileriyle Travma” ana temasıyla yürütülen kongrede Sosyal Hizmet, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Psikoloji ve Psikiyatri alanlarından toplamda 30 akademisyen ve meslek elemanı yer aldı. 500’ü aşkın katılımcının katıldığı kongrede Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Özgür Altındağ “Son yıllarda yaşadığımız doğal afetler, savaşlar, pandemiler ve toplumsal travmalar hepimize, hayatın ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha hatırlattı. Birbirimizden ne kadar uzakta olursak olalım, aynı acılarla sarsıldık, aynı endişeleri paylaştık. Bu zorlu süreçlerde gördük ki ruh sağlığı, sadece bireysel bir mesele değil aslında toplumsal bir iyilik hali ve bir dayanışma meselesi aynı zamanda. İşte bu yüzden buradayız. Hepimiz, olumsuzlukları oluşmadan engellemek, iyilik halini güçlendirmek ve toplumsal dayanıklılığı artırmak için bir aradayız” dedi.
“BU YARALAR SADECE FİZİKSEL DEĞİL, RUHSAL OLARAK DA BİZLERİ YIPRATTI”
Türk PDR Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Uzman Psikoloji Danışmanı Hayriye Erçetin Altındağ, “Doğal afetlerden savaşlara, yoksulluktan ekonomik krize, göçten kadın cinayetlerine kadar pek çok kriz, yaşadığımız yüzyılda derin yaralar açtı. Bu yaralar sadece fiziksel değil, ruhsal olarak da bizleri yıprattı. Ancak bizler, ruh sağlığı profesyonelleri olarak, bu acılar karşısında dayanışmanın, şefkatin ve iyileşmenin gücüne inanıyoruz. İnsanların zorlu yaşam olaylarında onlara uzanan bir el, bazen karanlıkta yanan bir ışık olabilir” diye konuştu.
“ÜZÜCÜ OLAYLAR, TOPLUMUMUZUN RUH SAĞLIĞINA CİDDİ ZARARLAR VERMEKTEDİR”
Kongrenin açılış programında konuşan Rektör Prof. Dr. Kamuran Eronat, “Bu kongre toplumumuzu derinden sarsan travmatik olayların tüm boyutlarıyla ele alınacağı önemli bir toplantı olarak karşımızda duruyor. Doğal afetler, toplumsal cinnet hali, şiddet, maruz kaldığımız bireysel ve toplumsal travmalar, çocuk ihmali ve istismarı, kadın cinayetleri gibi üzücü olaylar, toplumumuzun ruh sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Ruh sağlığı profesyonelleri olarak sizler, bu zorlu süreçlerde toplumumuza yardımcı olma görevini üstleniyorsunuz. Bireylerin yaşadığı travmaları anlama, iyileştirme ve onları güçlendirme sorumluluğu sizlerin omuzlarındadır. Kongremizin ana teması olan "Doğal Afet ve Diğer Etkileriyle Travma" başlığı altında, sadece doğal afetlerin değil, aynı zamanda toplumsal travmaların tüm boyutlarını kapsamlı bir şekilde tartışacaksınız. Siz değerli katılımcılarımızın katkılarıyla, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde daha dirençli ve sağlıklı bir toplum inşa etme yolunda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum.” Şeklinde konuştu.