33 medeniyete ev sahipliği yapan kadim şehir Diyarbakır’da kıraathane halk dilinde kahvehane kültürü yıllardan beridir gelenek hale geldi. En sıcak ortamların güzel konuşmaların, doktorun mühendisine, öğretmeninden emeklisine kadar her yaştan insanlar vardır. Mücadele Gazetesi olarak Sur ilçesi Çifte Han’ın karşısında bulunan bir kıraathaneye misafir olduk. Onların sıcak ortamı renkli görüntüleri ortaya çıkarttı.

UZAYLILAR 9 YAŞLI ADAMI KAÇIRDI
Kıraathanede genellikle oyunlarda yancı olarak bulunan ve arkadaşları tarafından kertenkele Aziz olarak bilinen Aziz Bey yaşadığı bir hikayesinden şöyle bahsetti, “Geçen gün damın üstünde yatıyorum. Bir baktım velvele kopmaya başladı. Bir baktım uzay aracı aşağı indi. 9 tane yaşlı adamı alıp götürdüler. Onları kaçırdılar, her yerde arıyorlar” 

25 METRE BOYUNDA BİR KOBRA YILANI DİYARBAKIR FOLKLOR EKİBİ GİBİ OYNADI
Bir diğer yaşadığı hikayesinde ise; “Mardin kapısından yürüyorum. Bir baktım arkadaş önüme çıktı. Dedi Aziz abi yüzün sapsarı olmuş bende dedim şeker hastasıyım. Bana dedi bende haşhaş var al bunu şekeri düşürüyor. Bende Hevsel bahçesine gittim öyle bir susamışım ki, eskiden mahkumların çeşmesi vardı. Buz gibi su akıyor. Bende oraya iner inmez bir baktım 25 metre boyunda bir kobra yılanı gördüm. Gözleri ejderha gibiydi. Yarabbim ne yapacağım dedim. Bende arkadaşın verdiği haşhaşı yaktım üzerine üfledim. Bir baktım, Diyarbakır folklor ekibi gibi oynuyor.  Bende ne yalan var ne hilaf var” Diye konuştu. 

Diyarbakır’da önce balıklar sonra çocuklar Anzele’den kaçtı! Diyarbakır’da önce balıklar sonra çocuklar Anzele’den kaçtı!

KERTENKELE AZİZ ŞENER ŞEN’İ ANIMSATTI
Kertenkele Aziz hikayeyi anlatırken arkadaki arkadaşları da “ziyaaaaaa” demeye başladı. Bu hikaye bize Şener Şen’in rol aldığı Bizim Aile filmindeki Aslan Avı sahnesini hatırlattı. Bu samimi ve sıcak ortamda yüzlerce hikayeler vardır. Çoğunlukla emeklilerin olduğu bu sıcak ortamı görmek ve o duyguları yaşamak istiyorsanız orada olmanız gerekiyor. Kıraathane sahibi gelen kişilerin yıllardan beridir buraya geldiklerini sıcak ortamın o yüzden oluştuğunu söyledi. Yabancı sayısının az olduğu müşteri kesiminin yıllardan beridir aynı olduğu kıraathanede daha duyabileceğiniz yüzlerce hikaye vardır. 

Mücadele olarak bu sıcak ve samimi ortamdan ilerleyen zamanlarda farklı hikayeler eşliğinde siz değerli okurlarımıza sunmaya devam edeceğiz.

Muhabir: Abdullah AKYOL