Dünya genelinde saatler, 29 Ekim Pazar günü itibariyle 1 saat geri alındı. Türkiye'de ise 2016 yılında başlayan kalıcı yaz saati uygulaması bu yıl da devam edecek. Kış saati uygulaması 2023 yılında uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak. Diyarbakır'da ise çocuklarını ikili eğitime gönderen veliler, bazı okullarda sabahçı ve öğlenci uygulamasının devam ettiğini ve bundan ötürü de çocuklarını karanlıkta okula götürüp getirdiklerini söyledi.
VELİLER YAZ SAATİNDEN ŞİKAYETÇİ: ENDİŞE DUYUYORUZ
Yaşanan durumdan ötürü endişe duyduklarını aktaran veliler, karanlıkta küçük yaştaki çocuklarının okula gönderilmesinin yanlış olduğunu ve bir an evvel kış saati uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Veliler, çocuklarını okula uykulu bir şekilde gönderdiklerini ve bundan ötürü de derslerde istenilen verimi alamadıklarını söyledi. Bu durumun çocuklarının sosyal gelişimine de zarar verdiğini aktaran veliler, seslerinin duyulmasını istedi.
KONUYLA İLGİLİ UZMANLAR NE DİYOR?
Uzmanlara göre uyanma zamanının, gün ışığının beyne ulaşmasıyla uyku hormonu olan melatonin seviyelerinin düşmesiyle ilişkili olduğu biliniyor. Bu yüzden sadece 1 saatlik bir fark bile tüm biyolojik sistemleri olumsuz etkileyebiliyor. Psikologlar, geç ve erken saatteki derslerin öğrencilerin fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimleri açısından uygun olmadığı görüşünde.
YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanmak için saatlerin ileri alınmasıdır. Kış saati uygulaması ise saatlerin geri alınmasıdır. Bu uygulamalar, enerji tasarrufu, sosyal hayat, sağlık, ulaşım, eğitim ve iş hayatını etkileyen önemli faktörlerdir. Türkiye’de 2016 yılından beri yıl boyunca yaz saati uygulaması devam ediyor. Ancak bu uygulama, son dönemde hem kamuoyunda hem de siyasette tartışma konusu oldu.
Haber: Devrim AKTÜRK