Diyarbakır’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi ve kışın habercisi olan yeşil zeytin tezgâhlarda yerini aldı. Bu yıl kuraklık yüzünden zeytin rekoltesinin düşük olacağı tahmin edilirken, ürün azlığı ve girdi maliyetlerinden dolayı zeytinin fiyatı önceki yıllara göre yükseldi. Peki ne kadar oldu?

Komedyen Yusuf Bilal Altıntaş Mücadele'ye konuştu! Komedyen Yusuf Bilal Altıntaş Mücadele'ye konuştu!

DİYARBAKIR’DA YEŞİL ZEYTİN FİYATI NE KADAR?
Sonbahar ayının ortalarına doğru girmemizle beraber yeşil kırma zeytinin hasadı da başladı. Hatay ve Mardin’in Derik ilçesinde yetişen yeşil kırma zeytinin çiğ fiyatı kilo cinsinden 60 ile 70 lira arasında değişirken hazır yapılmış ise 150 liradan tezgahlarda yerini aldı. 

100 KİLO ALANDA VAR 5 KİLO ALAN DA
Vatandaşlar genellikle çiğ alıp kendileri evlerinde yapıyorlar. Hasadın yeni başlamasıyla yeşil zeytinler 20 gün daha tezhaglarda yerini alacak. Bazı vatandaşlar 5 kilo alırken bazıları da 100 kiloya kadar aldıkları söylendi. 

Öte yandan bu sene sofraların vazgeçilmezi kırma yeşil zeytine yoğun bir talep olduğu belirtildi.

YEŞİL ZEYTİNİN FAYDALARI NELERDİR? 
Antioksidan ve tekli doymamış yağlar bakımından güçlü bir besin olan yeşil zeytin bu sayede kalp hastalıkları riskini azaltır, osteoporoza karşı koruma sağlar ve antikanser etkisi söz konusudur. Siyah zeytin de olduğu gibi yeşil zeytinin de doyurucu etkisi vardır

YEŞİL ZEYTİN HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
Lif açısından zengin olan yeşil zeytin, antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu durum vücuttaki iltihaplanmanın önlenmesinde rol oynar. Aynı zamanda yeşil zeytin içerisinde bulunan antioksidanlar ve polifenoller bağışıklık sistemini destekleyerek kanser gibi hastalıklara önleyici zemin hazırlar.

Muhabir: Abdullah AKYOL