Demet Akalın ile Müge Anlı’nın “Narin” atışması! Demet Akalın ile Müge Anlı’nın “Narin” atışması!

Diyarbakır’da, ehliyet sınavına iç çamaşırlarında gizli bölmelere yerleştirilmiş telefon ve kulaklıklarla giren kişiler ve bu kişilere para karşılığı yardım eden sürücü kursu işletmecileri hakkında iddianame hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 33 olayda sahte işlemler yaptıkları gerekçesiyle 6’sı tutuklu 42 sanık için 2 ila 5 yıl hapis cezası talep etti. İddianamede, sanıkların sınav öncesi ve sonrasındaki akıl almaz planları ve becerileri dudak uçuklattı.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sürücü kursu görevlilerinin, ehliyet almak isteyen ancak gerekli yeterli bilgi ve birikimi olmayan, birden fazla sınava girerek başarısız olan kişilere sürücü belgesi alabilmeleri için sınav öncesinde çeşitli özel yöntemlerle haksız biçimde ehliyet almalarını sağladıkları bildirildi.
 
İÇ ÇAMAŞINA ÖZEL CEP VE AYAKKABI TOPUĞU İLE ASTAR İÇİ
Sözcü’nün haberine göre, bilgi birikimi açısından motorlu taşıt sürücü adaylığı sınavını bir türlü geçemeyen kişilerden 20 bin lira karşılığında iç çamaşırlarına gizli cep diktirip, ayakkabı topuklarına veya astar altına cep telefonu, kulak içinde görülmeyecek böcek kulaklık gibi iletişim cihazları yerleştirip sınava gönderdikleri ve sınav esnasında bağlantı kurup cevapları bildirdikleri kaydedildi.

Cihaz düzenekli kopya sistemiyle sınav yeterliliği bulunmayan kişilerin haksız biçimde sürücü belgesi alıp trafiğe çıkmalarına ön ayak olan sanıkların fikir ve eylem birliği içinde sınav öncesi ve sonrasında hareket ettikleri ifade edildi.
 
BOL KIYAFET GİYİNEREK SINAV ÖNCESİ DÜZENEK PROVASI
Sınava girecek adaylarla sınav öncesi buluşma ayarlayan sanıkların, sınavda nasıl ve ne şekilde hareket etmeleri gerektiği, dikkat çekmeyen bol kıyafetler giyinmeleri, iç çamaşırlarına bağlanacak olan telefon ve kulak içi kulaklık gibi düzeneklerin nasıl ve ne şekilde çalışacağına dair sınav gününe kadar önceden kopya düzenekleriyle ilgili prova yaptıkları ifade edildi. Sınavda oturacakları yerleri bile önceden belirledikleri kaydedildi.

Sınavın yapılacağı okulun girişinde arama yapan görevlilerin el detektörü ile detaylı arama yapıp yapmadıklarına ilişkin de önceden bilgiler elde edip vücutlarının farklı yerlerine cihaz yerleştiren adaylara önceden bildirip sınava cihaz düzenekli ya da düzeneksiz girmeleri yönünde bilgi verdikleri vurgulandı.
 
SINAV ÖNCESİ OKUL ÖNLERİNDE KEŞİF YAPMIŞLAR
İddianamede, sanıkların E- Sınav Merkezi çevresine sınav saatine yakın bir zamanda ve farklı araçlar ile geldikleri, sınava katılacak adayların üzerine düzeneğin yerleştirilmesi, cihazları adaylara yerleştirdikten sonra sınavın yapılacağı E-Sınav Merkezinin önüne kadar gelerek cihaz yerleştirilen şahısların yakalanıp yakalanmadıklarını, gözetledikleri bildirildi.

Sınav merkezinde görevli polislerin, şahısların yapılan kontrollerde vücudun hangi bölgelerini kontrol ettiklerine kadar uzaktan gözlemleyerek vücuda cihaz yerleştirme konusunda temkinli davrandıkları belirtildi.

HEYECAN YAPIP DÜZENEK KULLANAMAYANA JOKER ÖNERİSİ
Giresun başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinden bu yöntemle Diyarbakır’a gelen çok sayıda adayın düzenekli kopya sistemiyle sürücü kurslarına para verdikleri iddianamede yer aldı.

Sınavın yapılacağı okul çevresinde önceden keşif yaparak hazırlık içinde oldukları belirlendi.

Bu yöntemle Diyarbakır’ın sınava girecek adaylar için sanıklar tarafından illegal olarak cazip hale getirildiğine dikkat çekilen iddianamede, sınavda cep telefonunun nasıl kullanılacağı, telefon kamerasının iyi ayarlaması gerektiği, bu nedenle bilgisayarı görebileceğini, daha sonra cep telefonunu tekrar alan şahsa geç kalabilecekleri yönünde telkinde bulundukları vurgulandı.

Bazı adayların ise düzenek sistemini heyecan yaparak kullanamayacağını belirtmesi üzerine bu kişilerin yerine de joker yöntemiyle sahte belge ve evraklarla başka kişileri sınava sokarak iki katı fazla para temin ettikleri bildirildi.

Sınavın başarısız geçmesi halinde para iadesi garanti edilerek jokerlerin ücretlerini de peşin aldıkları telefon dinlemeleriyle tespit edildi.

KIYAFETİME TELEFON, KULAĞIMA CİHAZ TAKIP YOLLADILAR
Eskişehir’de yaşayan bazı adayların teorik ve pratik bilgileri olmadığı, ayrıca kurs ücretlerinin bulundukları ilde çok yüksek olması nedeniyle Diyarbakır’daki bu işi yapan sanıklarla irtibat kurdukları, üzerlerine yerleştirilen düzenek ve casus kulaklıkla sınava sokuldukları belirlendi.

Polis baskınlarında çok sayıda kopya düzeneği hazırlanmasında kullanılan mini kulaklık, çok sayıda cihaz beyni, iğne vs elektronik ve dijitaller de ele geçirildi. 

Sanıkların yargılanmalarına adli tatil sonrasında başlanacak.

Kaynak: Sözcü