Türkiye'de gıda enflasyonu zirveyi zorlamaya devam ederken, Serbest piyasada kırmızı et, süt ve yumurta fiyatları durdurulamıyor. Artan fiyatlardan etkilenen yumurta fiyatları ise sıcak havaların sona gelmesi ve okulların da açılmasıyla yeniden artışa geçti. Düşüş beklenen yumurta fiyatları pes dedirtti.

DİYARBAKIR’DA YUMURTA FİYATLARI YÜKSELİŞE GEÇTİ
Her kalemde artan fiyat artışları ve zamlar vatandaşın bütçesini alt üst ederken, bir koli yumurtanın 120 lira olarak bazı etiketlere yansıması pes dedirtti. Diyarbakır’daki semt pazarlarında bir koli yumurtanın fiyatı 120 lira ile 130 lira arasında değişiyor. Köy tavuğu yumurtası ise 130 liraya kadar çıktı.

Diyarbakır’da azmin hikayesi: Engelli vatandaş simit satarak 5 kardeşini okutuyor Diyarbakır’da azmin hikayesi: Engelli vatandaş simit satarak 5 kardeşini okutuyor

YUMURTA FİYATLARI 100 LİRADAN 120 LİRAYA ÇIKTI
Elazığ, Antep ve Bursa’dan gelen yumurta fiyatları çarşı pazarda tekrar yükselirken, Diyarbakır ve Mardin çevresinden getirilip satılan köy tavuğu yumurtaları da zamlardan nasibini aldı. 20’lu yumurta kolisini toptancıdan 110 liraya aldığını söyleyen pazar esnafı, 120, Jumbo yumurta kolisini ise 130 liraya satabildiğini söylüyor.

FİYAT ARTIŞLARI OKULLARIN AÇILMASI YÜZÜNDEN Mİ OLDU?
Pazar esnafı, protein açısından önemli bir besin kaynağı olan yumurta fiyatlarının birden yükselmesini okulların açılmasına bağlarken, bazıları da ihracat yüzünden fiyatların arttığını söylüyor. Fiyatların azalmayacağını belirten Pazar esnafı, kışın bu fiyatların daha da artacağını öngörüyor. 25 yıldır semt pazarında esnaflık yapan ve yumurtacıların kralı Zaza Bedo olarak tanınan Bedrettin isimli esnaf, yumurta fiyatlarının normalde haftada 3 lira zamlandığını ancak son 3 haftadır 10 lira zam yapıldığını belirtti. Yumurta kolisinin yaz boyunca 90 ile 100 lira arasında satıldığını söyledi. 

VATANDAŞLAR YUMURTA FİYATLARINA TEPKİLİ: MECBURUZ…
Vatandaşların en çok gereksinim duyduğu temel besin maddelerinden olan yumurtanın durdurulamaz yükselişi devam ederken,  yumurta fiyatlarındaki yüksek fiyatlarla ilgili görüş belirten bir vatandaş, “Bir koli yumurta 120 liraya kadar çıktı. Biz ucuz diye alıp tükettiğimiz yumurta da artık bizim için lüks oldu. Bir yumurta 5 lira oldu. Eti, tavuk etini geçtik, artık yumurta bile alamayacak duruma geldik. Fiyatlar yüksek ama bir yandan da çocuklar için almaya da mecburuz.”

TÜİK: YUMURTA ÜRETİMİ ARTTI
Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre tavuk yumurtası üretimi temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 7 arttı. TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında 1 milyar 682 milyon adet yumurta üretildi.

Muhabir: Remziye ÇELİK