Diyarbakır Sağlık Platformu, Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği  (DMS) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden hasar tespiti için alınan karot (numune) örneklerinin sonuçlarının açıklanmasını istedi. 18 aydır açıklanmayan sonuçlara ilişkin Diyarbakır Tabip Odası’nda yapılan toplantıya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bileşenleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sağlık emekçileri katıldı. Toplantı salonuna “Deprem değil tedbirsizlik öldürür” pankartı asıldı.

Haftanın ilk gününde Diyarbakır altın fiyatları belli oldu! Haftanın ilk gününde Diyarbakır altın fiyatları belli oldu!

Kurumlar adına açıklamayı yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus, sağlık kurumlarının depremlere dayanıksız olduğunu belirtti.

“SAĞLIK KURUMLARI AFETELERE DAYANIKSIZ”
Ulus, afet öncesi hazırlıksızlığının en büyük kanıtının afet sırasında ve sonrası dönemde, işlevsel olması gereken sağlık kurumlarının yıkılması ve ağır hasar almasıyla gördüklerini hatırlattı. Mereş merkezli depremde Türkiye genelinde 11 hastanenin ve 66 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve 9 diğer sağlık kurumunun yıkıldığını, 15 ASM’nin ve 10 hastanenin ağır hasar aldığını anımsatan Ulus, “Üstelik depreme karşı dayanıksız olduğu resmi raporlarla kanıtlanmış hastanelerin yıkıldığını biliyoruz. İskenderun Devlet Hastanesi Eski Binası, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi yıkılanlar arasındadır. Dahası yeni yapılmış şehir hastanelerimiz, üniversite hastanelerimiz yıkıldı. Sismik izolatör içeren Elbistan ve Dörtyol devlet hastanelerinin ayakta kalmış olması da ders niteliğindedir” şeklinde konuştu.

“HASTANENİN KAROT SONUÇLARI AÇIKLANMIYOR”
Deprem sonrasında Diyarbakır’da bulunan Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi ile ilgili hasar tespiti için alınan karot örneklerinin sonuçlarının hala açıklanamadığını kaydeden Ulus, “Hastane binalarıyla ilgili güçlendirme ve benzeri bir işlem de yapılmadığını da öğrendik. Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır şubesi olarak en son bu iki hastane için 19 Mart tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazılı olarak hasar tespiti ve karot inceleme sonuçlarının tarafımıza iletilmesi talebinde bulunduk. Ayrıca yüz yüze görüşmelerde de sözlü olarak da karot inceleme raporlarını istedik. Bize cevapları hem yazılı hem de sözlü olarak incelemenin devam ettiğini sonuçlarının netleşmediğini ifade ettiler. Depremin üzerinden 18 ay geçti. 18 ay içerisinde bu iki hastanenin karot inceleme sonuçlarının çıkmamış olması bilime aykırı olduğu aşikar. ASM ve 112 istasyonu olan yapıların hasar tespit sonuçları çıkmış ama bu 2 hastanenin sonuçlarının çıkmadığına inanmamızı istemelerini kabul etmiyoruz” dedi. 

“SORULARIMIZA CEVAP VERİLMESİ GEREKİR”
Ulus, taleplerini sıralayarak, “Deprem ve benzeri afetlerde şifa aradığımız mekanlar olan hastane binalarının sağlam olması sağlık hizmetinin devamlılığı açısından çok çok önemlidir. Olası bir felakette teknik ve bilime aykırı iş ve işlemler yapan idarecilerin sorumlu olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu sorumluluğun altında kalkamayacak karar- kararsızlıklarını da kabul etmiyoruz. Türkiye’de yaşanan derin ekonomik kriz ve maliye bakanlığının tasarruf tedbirlerinin yansımalarını mı yaşatılıyor? Bu sorumuza da cevap verilmesi gerekir. Sağlıkta tasarrufun ölüm demek olduğunu tekrardan hatırlatıyoruz. Bu iki hastanemizin karot tespit sonuçlarının ivedi bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını ve bu sonuçlara göre iş ve işlemler yapılmasını tekrardan hatırlatıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: MA