Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır, Mezopotamya ile Anadolu’nun geçiş bölgelerinde bulunduğundan oldukça geniş bir tarihe sahiptir. Diyarbakır, tarihi ve kültürel mekanlarının yanında, doğa sporları yapmak isteyenler için şaşırtıcı ve etkileyici yerlere sahiptir.
Diyarbakır, topraklarının yüzde 37’sini kaplayan Güneydoğu Toroslarının kollarıyla çevrilidir. Bu dağlardan doğan çok sayıda akarsu vadileri ve havzalar bulunmaktadır. Bu dağlar ve akarsu vadileri, hem seyir tepesi konumunda olmaları, hem zengin flora-fauna yapıları ve yaz aylarına kadar kar tutmaları, hem de oluşturdukları derin kanyonlarla, dağ ve doğa yürüyüşleri, doğa fotoğrafçılığı, yamaç paraşütü, kampçılık ve doğa sporları için ideal yerlerdir. Diyarbakır merkezde bulunan Hevsel bahçeleri ve vadisi doğa yürüyüşleri için, Karacadağ kışın kayak pistiyle kayak severlerin, Kırklar dağı da son zamanlarda yamaç paraşütü meraklılarının uğrak mekanlarındandır. Diyarbakır’da doğa sporları yapmak için tarih kokan yerlerin dışında tırmanış, doğa yürüyüşü, doğa fotoğrafçılığı, yamaç paraşütü, kanyoning, kampçılık, kayak, snowboard ve su sporları yapabileceğiniz bölgeleri sizler için derledik.
KARACADAĞ KAYAK MERKEZİ
Halk arasında "Güneydoğu'nun Uludağı" olarak nitelendirilen ve Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Adıyaman gibi çevre il ve ilçelerden gelen günübirlik ziyaretçiler, kayak yapmanın keyfini yaşıyor. Karacadağ Kayak Merkezi, Diyarbakır ile Siverek’in ortasında bulunan Karacadağ’ın zirvesinde 1919 rakımlı bölgede yer almaktadır. 300 metre uzunluğundaki pist kayakseverlere keyifli zaman geçirme imkanı sunmaktadır. Tesisin Diyarbakır’a uzaklığı 65 km’dir. Karacadağ Kayak Merkezi, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tek kayak tesisi olup Güneydoğu’nun Uludağı’ ünvanına da sahiptir. Kayak merkezi, kış aylarında gezmek ve dinlenmek isteyen kayakseverlerin yoğun ilgisini çekmektedir.
ÇEME REŞ KANYONU
Çınar: Karacadağ Vadileri ile özellikle Çeme Reş Kanyonu, doğa yürüyüşleri ve kanyoning aktiviteleri için çok uygun alanlardan biri. Özellikle yaz aylarında tatile gidemeyen vatandaşların ziyaret ettiği yerlerden biri olma özelliği taşımkatadır. Ayrıca Ovabağ mahallesinde Karacadağ “Lav Yolu” bisiklet turu ve doğa yürüyüşü yapılabilecek yerler arasında yer almaktadır.
DİYARBAKIR’DA KANO VE YAMAÇ PARAŞÜTÜNÜN ADRESİ
Çüngüş: Güneydoğu Toroslar üzerinde sırayla Abaza, Akdağ ve Savucak dağları ile çevrili olan Çüngüş, kanyonları, su gözeleri, çayları ve bitki örtüsü nedeniyle ilgi çekmektedir. Onlarca patika ile doğa yürüyüşçülerinin ilgi odağı olan Çüngüş, kano, yamaç paraşütü ve dağ bisikleti için de uygun parkurlara sahip bir yer. Ayrıca Diyarbakır’a olan gezilerinizde unutulmaz görüntüleri çekip arşivinize ekleyebilirsiniz.
DOĞA SPORLARI VE SU SPORLARI FESTİVALİ’NİN MERKEZİ
Dicle: Piran (Pirejman, Tonekrek, Heredan) Dağları ile Kralkızı Kayalıklar’ında dağ ve kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri, kanyoning yapılabiliyor. Doğa Sporları ve Su Sporları Festivali’nin de düzenlendiği Kralkızı Baraj Gölü ve uzantıları; dalış, su kayağı, jet ski, yelken, tekne yarışı, kano gibi su sporları için son derece müsait.
HEM SPOR HEM TARİHİ MEKAN
Eğil: Dağcılık, kano, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, dalgıçlık, mağaracılık yapabileceğiniz Eğil, aynı zamanda kaya tırmanışı için de potansiyele sahip. Spordan arta kalan zamanlarınızda Eğil Asur Kalesi’ni, Kalecik Kalesi’ni, Selman Cibeb (Cebeb) Kalesi’ni, Asur Kral Mezarları’nı, Taciyan Camisi’ni, Nisanoğlu Türbesi’ni, Şerbettin (Kalkan Köyü) Hanı’nı, Kasım Bey Kümbeti’ni, yeraltı sarnıçlarını, mağaraları, kiliseleri ve hamamları gezebilirsiniz. Diyarbakır’da sıcaklıkların yüksek olduğu düşünüldüğünde serinlemek isteyenler için de Eğil, bir seçenektir.
ANADOLU’NUN EN ESKİ KÖYÜNDE SPOR BÜTÜN AKTİVİTELERİ
Ergani: 9 bin yıllık tarihiyle Anadolu’nun en eski köyü olduğu düşünülen Hilar Şehri (Çayönü), Ergani’de bulunuyor. Tarihi yapılarıyla öne çıkan ilçede yürüyüş, fotoğraf çekimi ve kamp yapabileceğiniz gibi, Zülküf Peygamber (Makam) Dağı’na tırmanabilir, yamaç paraşütü atlayışları gerçekleştirebilirsiniz. Yine Ergani’deki kayalar da, kaya tırmanışı için oldukça müsait.
AMBAR ÇAYI KANYONU
Hani: Piraziz, Nerip (İnceburun) Dağları, Ambar Çayı (Hatun Köşkü) Kanyonu ile Nerip Dağı’nda dağ tırmanışı, kanyoning ve özellikle son yıllarda yamaç paraşütü aktiviteleri düzenleniyor. Doğaseverlerin uğrak yerlerinden biri olan Hani, son zamanlarda ön plana çıkmaktadır.
TIRMANIŞ VE KANYONİNG YAPILACAK YERLERİN BAŞINDA YER ALIYOR
Hazro: Hacertum, Ayindar, Tercil, Mihrani, Biler, Dikan Dağları, Mezre Gölü, Zuğur Çayı Kanyonu, Bazmar (Salat Suyu Kaynağı), Hazro’nun doğal güzelliklerinin başında geliyor. Yemyeşil vadileri ve ırmakları ile dikkat çeken Hazro’da yürüyüş, tırmanış ve kanyoning yapabilirsiniz.
KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN ANDOK DAĞI
Kulp: Diyarbakır’ın ve Muş ili sınırları içerisinde bulunan Andok Dağı, 2840 metre yüksekliği ile ilin en yüksek dağı. Oldukça etkileyici bir floraya sahip olan Andok Dağı’nda, onlarca doğal su kaynağı bulunuyor. Yüksek irtifa dağcılığı için önemli tırmanma parkurunun bulunduğu Andok, son yıllarda güvenlik nedeni ile tırmanışlara kapatılmış durumda. Yine de tırmanmak isteyenler, her yıl 15 Temmuz’da, zirvesinde bulunan Şeyh Muhammede Andok’un türbesine ziyaret gerçekleştirenlerle aynı anda dağa çıkılabilir. Andok dağı, turizme kazandırılmayı bekleyen yerlerden biri.
BÜTÜN SPOR AKTİVİTELERİNE UYGUN
Lice: Ormanları ve vadileriyle ünlü Lice ilçesi, Hezan, Dakyanus, Şagur, Cirbir ve Lis Dağları, Ashabı Kehf Mağarası ve Dağı, Birkleyn Mağaraları ve kayalıkları, Eski Lice Akı Tepesi Şelalesi ile ilgi çekiyor. Doğa yürüyüşleri, dağ ve kaya tırmanışı, dağ bisikleti, doğa fotoğrafçılığı, kampçılık ve kanyoning gibi aktiviteler açısından son derece uygun bir bölge.
ANADOLU’NUN EN ESKİ MAĞARA YERLEŞİMİNDE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Silvan: Silvan’da en dikkat çekici yeri Hasuni Mağaraları, Anadolu’nun en eski mağara yerleşim merkezlerinden biri olan Hasuni, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için oldukça etkileyici. Ayrıca çanak şeklindeki yapısıyla yamaç paraşütü yapmak isteyenler için de uygun bir mekân. Silvan’a yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Malabadi Baraj Gölü ise durgun suda kano yapmak isteyenler için doğru adres.
Haber: Remziye ÇELİK