Bir dönemin işkence merkezinde yıkım başladı Bir dönemin işkence merkezinde yıkım başladı

Yarı tropikal olarak bilinen ve son zamanlarda en popüler meyvelerden biri olan avokado, Diyarbakır’da da tezgahlarda yer alıyor. Hem semt pazarlarında hem de marketlerde tezgahları süsleyen avokadonun fiyatı ise adeta cep yakıyor. İşte avokado meyvesinin fiyatı ve faydaları...

DİYARBAKIR'IN EN LÜKS MEYVESİ OLDU
Diyarbakır’da fazla bilinmese de gün geçtikçe ciddi boyutta üreticisi artan avokado meyvesinin hasad edilmesinin ardından çarşı pazarlarda tezgahları süslemeye başladı. Marketlerde kilo fiyatı 290 lirayı bulan avokadonun tanesi ise 300 grama denk geliyor. Genellikle tane olarak alınan avokadonun tanesi ise, 70 liraya denk geliyor. Marketlerde fiyatların bu kadar artmasının nedeni ise rekolte düşüklüğü olarak yorumlanıyor. Avokado, Diyarbakır’da bu fiyatla vatandaş tarafından en lüks meyve olarak görülse de, üreticiler fiyatları makul olarak değerlendiriyor. 

AVOKADO NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?
Avokado, büyük bir çekirdeği ve koyu kösele kabuğu olan parlak yeşil bir meyvedir. Lif kaynağı olarak görülen avokado, karbonhidrattan daha fazla iyi türde yağ içerir. Bu sebeple diyabet, kalp hastalıkları, kolesterole karşı avokadonun faydaları bulunur. Avokado, nötr tadından dolayı salatlarda, soslarda, sandviç ve yemeklerde sağlıkla tüketilebilir.

Muhabir: Remziye ÇELİK