Zingil tatlısı Diyarbakır yöresine ait şerbetli bir tatlıdır. Yapımı lokmaya oldukça benzer olan zingil için isterseniz mayalı hamur da kullanabilmektedir.
Zıngıl veya zingil tatlısı, süt, un, yumurta, kabartma tozu ile hazırlanan az malzemeli ve ucuz bir tatlı çeşididir. Bir çeşit lokma da olan zingil tatlısı, Diyarbakır başta olmak üzere Mardin, ve Urfa yöresel mutfağından gelen bir lezzettir. Pratik vbe geleneksel olan zingil, günümüzde işletmelerde de bulunmaktadır. Ayrıca zingil, Osmaniye ve Seyhan'da yumurta şeklinde lokma tatlısı şeklinde yapılır.
Zingil Tatlısı yapımı için malzemeler:
Malzemeler:
500 gram un
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket kuru maya
Ilık su
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Kızartma için:
Sıvıyağ
Zingil Tatlısı Nasıl yapılır?
Un ve maya derin bir kaba alınıp karıştırıldıktan sonra ortası açılır. Kabartma tozu, ılık su ve yumurta eklenip yoğurulur. Cıvık kıvamlı bir hamur elde edilir. Hamurun mayalanması için kenara alınır. Şerbet için şeker ve su derin bir tencerede kaynatılır. Limon suyu eklenip karıştırıldıktan sonra şerbet ocaktan alınır. Kızartma tenceresine alınan sıvıyağ kızdırılır. Çorba kaşığı ile hamurdan alınan parçalar kızgın yağa atılıp kızartılır. Kızaran hamurlar sıcakken soğuk şerbete atılır. Servis tabağına alınıp servis yapılır.