Çermik’te 15 MW kurulu gücünde Kartaltaşı Depolamalı Güneş Enerji Santrali (DGES) kurulacak. Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin [SMRTG] yüzde 100 bağlı ortaklığı Smart GES Enerji Üretim AŞ tarafından Diyarbakır'ın Çermik İlçesi, Dikyol-Kartaltaşı Köyü sınırları içerisinde yer alan 25 hektarlık alanda 15 MW kurulu gücünde Kartaltaşı Depolamalı Güneş Enerji Santrali (DGES) kurulup işletilmesi planlanıyor. Projenin değerinin 190 milyon lirayı bulması bekleniyor.

Diyarbakır’da kışın habercisi “Alıç” tezgahlarda yerini aldı Diyarbakır’da kışın habercisi “Alıç” tezgahlarda yerini aldı

Ges Güneş Elektrik

YILDA YAKLAŞIK 30 MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETİMİ
Proje kapsamında kurulacak santralde toplam 34 bin 760 adet monokristal solar hücre yapılı güneş paneli ve 5 adet inverter kullanılacak. Santralde yılda yaklaşık 30 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Üretilen elektriğin depolanması için de 15 MWh kapasiteli bir Enerji Depolama Tesisi (EDT) kurulacak. Tesis lityum-iyon batarya teknolojisi ile çalışacak. Üretilen ve depolanan elektrik iletim hattı ile Trafo Merkezine bağlanacak. 

Kaynak: Enerji Günlüğü