Diyarbakır sınırlarında yer alan taşlık arazilere sahip olan Karacadağ'da doğal ortamda yetişen alıç ağaçları, sonbaharda meyvelerini veriyor. Yörede yaşayan vatandaşlar tarafından zor imkanlarla toplanan alıç meyvesi, şehir merkezine getirilerek semt pazarları ve tezgahlarda satılıyor.

20 LİRADAN 60 LİRAYA YÜKSELDİ

Yörede Givij ismiyle bilinen alıç, Diyarbakır’da semt pazarları ve seyyar tezgahlarda yerini almaya başladı. Hafif ekşimsi tadı olan alıç meyvesi, sonbaharın gelmesiyle tekrar tezgahlara çıktı. Dağlık bölgelerde yetişen alıç, Malatya’nın Hekimhan bölgesinde sirke olarak da tüketilmektedir. Sarı ve kırmızı olmak üzere iki renkli olan alıç meyvesinin tezgâhlardaki kilosu ise 60 lira. Alıç, geçen yıl 20 liraya satılıyordu.

ALIÇLAR KARACADAĞ’DAN

Merkez Sur ilçesinde tezgahta alıç satarak geçimini sürdüren Emrah Şayan, “Alıç meyvesini Sebze Hali’nden alıp tezgahta satıyoruz. Alıç bize özellikle Bingöl, Malatya Hekimhan, Diyarbakır Lice ve Karacadağ bölgesinden geliyor. Biz şu an Malatya’dan gelen alıçları satıyoruz. Birkaç güne kadar bölgede yetişen alıçlar da gelmeye başlar. Yaklaşık 20 gün kadar tezgahta kalıyor. Güneydoğu bölgesinde bulunan köylerinin çoğunda vardır. Serin yerde muhafaza edildiğinde bir haftalık ömrü vardır. Köylerin birçoğu bu tür ürünlerden geçimini sürdürüyor. Kilosunu bu sene 60 liradan veriyoruz. Yeni geldiği için fiyatlar yüksek. Sağlığa da birçok faydası bulunmaktadır. Şeker hastalığına, romatizmaya ve tansiyona iyi geldiği bilinmektedir. Her yıl bu zamanlarda geliyor. 15-20 gün boyunca tezgahta bulunur. Vatandaşlar dışarıda çerez gibi tüketiyor. Tadı hafif ekşimsi ve lezzetlidir. Diyarbakırlıların sevdiği yöresel bir lezzettir” diye konuştu.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik