Asırlar boyu 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’da bu farklı kültürler, mutfağına da yansıyor. Yemeklerinde birbirinden farklı baharat ve otlar kullanılan Diyarbakır mutfağının birçok lezzeti tescillenmiş durumda. Bu tescilli lezzetlerden biri olan Nardan Aşı da, Diyarbakır mutfağının sevilenlerinden. Bir çeşit çorba olan lezzet, aslında yöresel aştır. Temel malzemeleri bulgur, irmik veya kıyma olan bu yöresel yemek, ismini yemeğin için kullanılan nar ekşisinden alır. Yöre halkının bağımlısı olduğu bu lezzet genelde akşam yemeklerinde tüketilir. Nardan Aşı, sıcak olarak yenilir. Genellikle ayranla beraber tüketilmesi tavsiye edilir. 

İSMİNİ YEMEĞİN İÇİNDE KULLANILAN NAR SUYUNDAN ALIR
Diyarbakır lezzetlerinden biri olan nardan aşının ana malzemesi ise, kıyma ve bulgurdur. Nar ekşisinin de farklı bir lezzet kattığı nardan aşı farklı köfte tarifi arayanların içinde nefis bir seçenek. Nardan aşı, Diyarbakır’ın mutfağına ait olan, yöre halkı tarafından çok sevilen ve tüketilen enfes bir yemektir. Temel malzemeleri bulgur, irmik veya kıyma olan bu yöresel yemek, ismini yemeğin için kullanılan nar ekşisinden alır. Yöre halkının bağımlısı olduğu bu lezzet genelde akşam yemeklerinde tüketilir.

Diyarbakır Nardan Aşı, 10.03.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Diyarbakır’ın yerlileri kimlerdir? Diyarbakır’ın yerlileri kimlerdir?

Nardan Aşı Malzemeleri
250 gram dana kıyma
1 adet soğan
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı kişniş
1 kahve fincanı irmik
1 çorba kaşığı kuru reyhan
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
Nardan Aşı Suyu için
2.5 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet soğan
1200 ml kaynar su
125 ml nar ekşisi
1 çorba kaşığı karabiber
tuz

Nardan Aşı yapılışı
Nardan Aşı için ilk önce bir adet soğanı rendeliyoruz, daha sonra kıymayı ilave ediyoruz. Daha sonra bulguru koyuyoruz, irmiği ilave ediyoruz, sonra kişniş ve kuru reyhanı da çöplerini elimizle ayırarak içine ilave ediyoruz.

Daha sonra tuzunu ve pul biberini ilave ediyoruz. Ve bulgur iyice kıymayla bütünleşene kadar yoğuruyoruz. 15 dakika kıymanın dinlenmesi için yoğurduğumuz hamuru buzdolabına kayacağız. 15 dakika buzdolabında dinlendirdikten sonra elimize iyice yağa sürüp kıymadan parçalıyoruz ve elimizde yuvarlıyoruz.

Nardan Aşı sosu ve pişirilişi
Hepsini köfte haline getirdikten sonra kuşhaneye(tencere) tereyağımızı ilave ediyoruz ve bir adet soğanı rendeliyoruz. Tereyağı eridikten sonra rendelenen soğanları ilave edeceğiz. İki üç dakika kadar kavuracağız soğanları. Ve domates salçamızı ilave edip, salçayı da kavuracağız. Daha sonra nar ekşisini ilave edeceğiz. Nar ekşisiyle biraz daha kavuruyoruz. Sıcak suyu ilave ediyoruz. Top top yaptığımız köfteleri kaynar suyun içine ilave ediyoruz. Köfteler on, on beş dakika içinde pişecekler.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik