Merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’nde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı yönetiminde olan Katı Atık Transfer İstasyonundan çevreye yayılan kötü koku mahallede bulunan vatandaşları rahatsız ediyor. Diyarbakır’ın 4 merkez ilçe olan Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir Belediyelerinden gelen çöplerinin toplandığı çöp toplama merkezinin çevreye yaydığı koku ve görüntü kirliliği, mahallede sakinlerine isyan ediyor.

Diyarbakır Katı Atık Transfer İstasyonu

GÖRÜLTÜ NEDENİYLE DEPREM KORKUSU YAŞANIYOR

Atık merkezinin hemen yanı başlarında olduğunu belirten mahalleli, yaklaşık 7 yıldır bu kötü kokuya maruz kaldıklarını söylüyor. Belediyelerin kapısını çaldıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirten mahalle sakinleri, çöp boşaltımın gece geç saatlerinde olduğu için hem kendilerinin hem de çocuklarının oluşan gürültüden dolayı deprem korkusu yaşadığını ve çocukların uykudan gürültüyle uyandıklarını söylüyor. Tesisten dolayı görüntü kirliliği ve kötü kokuların yayıldığı alanın şehir merkezinde olmasını Diyarbakır’a yakışmadığını belirten mahalle sakinleri, yetkililere bu durumun acil olarak çözüm bulunmasını ve çöp toplama merkezinin şehir dışına taşınması çağrısında bulunuyor.

Şehitlik Mahallesi sakinleri

Gazetemize konuşan Şehitlik Mahallesi Muhtarı Fahrettin Güler, Belediyeye çöp toplama merkeziyle ilgili mahalle sakinleri adına dilekçelerini verdiklerini, konu için başvurduklarını ve konuyla ilgili belediyeden sorunla ilgileneceklerini söyledi.

ÇÖP TOPLAMA MERKEZİ ÇEVREDEKİ HERKESİ İÇİN TEHLİKE SAÇIYOR

Gazetemize konuşan mahalle sakinleri, Diyarbakır - Mardin karayolu, Demiryolu ve Şehitlik Caddesi üçgeni ile Şehitlik Mahallesi yerleşim alanın içinde kalan tesis, güzergahı kullanan yolcular, mahalle sakinleri, oto galericiler esnafı ile alana yakın olan Katip Çelebi Ana okul İlk ve Orta Öğretim öğrenci ve öğretmenleri açısından, yaydığı koku, sağlığa uygun olmayan çöp atıkları ve giderlerin devamlı tıkalı olan toplama havuz ile rögarların su birikintileri sebebi ile sağlık açısından tehlike saçtığını söylüyor. Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Çöp Toplama Merkezine ait çöp taşıma araçlarından sızan atık suları, toz vesaire gibi kalıntılar sebebiyle yol katmanlaşmış, oluşan kaygan zemin nedeniyle, çöp araçları tesisin tahliye rampasında patinaja tutulup tırmanamadığından yüklerini çoğu zaman gelişi güzel alana boşalttıklarını belirtiyorlar.

ÇOCUKLARIMIZ HASTALANIYOR!

Çocuklarının çöp toplama merkezinin yaydığı mikroplar nedeniyle sürekli hastalandığının söyleyen Meral Çurgatay, “Yazın çöpten dolayı oluşan kokudan ve sineklerden dolayı ne kapı ne pencereleri açamıyoruz. Çocuklarımız sürekli hasta oluyor. Hem kötü koku hem görüntü kirliliği var. Çocuklarımız çöplerden kaynaklı yayılan mikroplar yüzünden alerjik hastalık geçiriyor. Doktora götürdüğümüzde kötü çevre koşullarından kaynaklandığını öğrendik. O kadar boş alan var. Burası şehrin merkezi. Şehir merkezinde çöp toplama olmaz. Kentimize de yakışmayan bir görüntü var. Yetkililere çağrımız, bu çöp toplama merkezinin yerleşim alanının dışına alınması” dedi.

BELEDİYELERDEN ELİ BOŞ DÖNÜYORUZ!

Şikayet için dilekçe vermeye gittiklerinde bir sonuç alamadıklarını belirten mahalle sakinlerinde Dilek Çiftçi, “Burada ev aldım uzun zamandır bu sitede oturuyoruz. Burası önceden yerleşim yeri olmadığı için çöp merkezi alanı açılmış. Ama sonradan imara açılmış. Yerleşim yeri kurulmuş. Çöp olan bir yere neden imar kararı verilir. Verildiyse de çöp toplama merkezinin buradan taşınıp merkeze daha uzak bir yere taşınması gerekiyordu. Sürekli şikayette bulunduk. Belediyelerin çoğunun kapısını çaldık. Ancak bir sonuç alamadık. Ne yaz ne kış kokudan pencere ve kapıları açamıyoruz. Misafirlerimiz bile geldiklerinde kalamıyorlar. Çöp arabalarının sesleriyle gece deprem oluyor korkusuyla uyanıyoruz. Hem biz hem çocuklarımız korkuyor. Yeter ki bir çözüm bulunsun. Bunu istiyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır’ın bir köy okulunda öğretmenler günü kutlandı! Diyarbakır’ın bir köy okulunda öğretmenler günü kutlandı!

ESNAF: KOKUDAN DOLAYI MÜŞTERİ GELMİYOR

Çöp toplama merkezinin olduğu alana çok yakın bir yerde lokanta işleten esnaf, “Bu bölge aslında çok işlek yerde. Biz de burada dükkanımızı işletiyoruz. Güzergahı kullanan vatandaşların çoğu yoldan geçerken yemek yemeye gelirler işletmemize. Ancak çöp merkezinin yaydığı koku nedeniyle kimse durmuyor. Kendimiz bile zor duruyoruz. Dışarıda oturup yemeğini yemek isteyen vatandaşlar dükkanın içinde koku pek olmadığı için gelip içerde oturuyorlar. Eğer bu koku olmasaydı günde birçok vatandaş gelip yemek yerdi. Koku yüzünden yoğunluk yok. Ben ve bir yardımcım dükkandayız. Normalde yoğun olsaydı biz de birkaç kişi daha çalıştırıp evlerine ekmek götürmelerine aracı olurduk. Diyarbakır’ımıza yakışmayan görüntüler bunlar” diye belirtti.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: 4 İLÇENİN ÇÖPLERİ EKAY’A GİDİYOR

Belediyeden aldığımız bilgiye göre ise, Diyarbakır’da günde 1100 ton çöp, Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) gittiği belirtildi. Katı atıkların geri dönüşüme kazandırılması için Diyarbakır önceki dönem Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Münir Karaloğlu döneminde projesi yapılan Karacadağ Çöp Depolama Sahası’nda Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilen Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY), katı atıkların kazandırılması için geri dönüşüme tekrar kazandırılması için kurulan tesise götürülüyor. Karacadağ Bölgesinde kurulan çöp toplama tesisine gidilmek üzere merkez ilçeler Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir belediyelerine ait çöpler toplama merkezine kamyonlarla getirilip oradan da hiç bekletilmeden EKAY’a götürüldüğü belirtildi. Ayrıca çöp toplama merkezindeki tesiste herhangi bir vatandaşın değerli bir eşyasını kaybettiğinde gelen ihbar üzerine belli bir süre çöplerin bekletildiğini söyleyen yetkililer, vatandaşların mağdur olmaması için böyle bir yönteme başvurduklarını da belirtiyor.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik