Diyarbakır’da sıcak aylarının gelmesiyle en çok tüketilen lezzetlerden biri olan meyan kökü şerbeti çok eski yıllardan beri biliniyor. Özellikle Diyarbakır'ın turistik merkez ilçelerinden biri olan Sur’da çok fazla seyyar tezgahta satılan meyan kökü şerbeti, mide ve böbrek gibi rahatsızlıklara da faydalı. Neredeyse her adım başı buunabilen şerbet, yazın kentteki  vatandaşın da geçim kaynağı. Bardağı 5 liradan satılan meyan şerbetini evine götürmek isteyenler için de küçük pet şişeler 10, büyük şişe ise 25 liradan satılıyor.

“ESKİDEN ŞERBETÇİ YOKTU, ŞİMDİ HER KÖŞE BAŞINDA BİR ŞERBETÇİ VAR”

50 yılı aşkın bir süredir meyan şerbeti satarak geçimini sürdüren esnaf Mehmet Cemil Batıbayık, "25 sene meyan kökü satmak için şerbet takımını sırtımda taşıdım. 25 yıldır da seyyar satıcılık yaparak satıyorum. Eskiden sırtımızda satardık. Şimdi o da fazla kalmadı. Sırtında taşıyanlar var. Kentteki vatandaşlar meyan şerbetine ilgi gösteriyor. Bardağını 5 liraya, evine alıp götürmek isteyenler için de pet şişelerde satıyoruz. Küçük şişeyi 10, büyüğünü de 25 liraya veriyoruz. Eskiden bu kadar şerbetçi yoktu. Şimdi her köşe başında bir tane şerbetçi var. Eskiden günde 6 takım şerbet satıyordum. Şerbet işini de yapan toplasan ya 10 kişi vardı ya yoktu. Şerbeti evde çocuklarla beraber yapıp burada da akşama kadar satıyorum. Hayatımda başka iş yapmadım. Zamanında devlet işine de girdim ama o zamanlar parası az diye bıraktım. Tekrar şerbet satmaya başladım. O zaman parası iyiydi. Pişmanım ama. Akşama kadar satıyoruz. Özellikle havalar ısınınca çok tüketiliyor" Dedi.

“MEYAN KÖKLERİNİ DİCLE KENARINDAN GETİRİYORUZ”

Meyan köklerini Dicle Nehri kenarından getirip şerbeti elde ettiklerini belirten seyyar esnaf Adem Bozdaş ise, "35 yıldır meyan şerbeti satıyorum. Diyarbakır'ın eski lezzetlerinden. İlaçtır. Böbrek gibi birçok organa faydası var. Şerbet takımını 15 sene satıyordum. Günde üç takım şerbet bitiriyordum. Şimdi ağır gelmeye başladı, sırtıma vuruyor. Bu yüzden gezerek satmayı bıraktım. Herkese tavsiye ediyorum. Aç karnına daha faydalı. Dicle kenarından kökü getiririm. Eşim de evde şerbeti yapar. Soğuk tüketildiği için kışın yok zaten” Diye konuştu.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik