Diyarbakır’da bulunan birer sanat eseri izlenimi veren devasa büyüklükteki Kefrum Kalesi görenleri adeta büyülemektedir. Bu büyüklükte tek parça halinde olan böyle kayalara dünya üzerinde çok nadir rastlanmaktadır. Bu kayalar üzerine kurulmuş 5 bin yıllık tarihi olan Kefrum kalesi Diyarbakır’da tuğladan inşa edilen tek kaledir.
KEFRUM KALESİ TARİHÇESİ
Yaklaşık 600 veya 700 yıllık geçmişi bulunmaktadır. İlk başlarda Acemlerin elinde bulunan kale, daha sonra Rumların eline geçmiştir. Osmanlılar zamanında, Atabeylikler Rumelilerle savaşarak bu kaleyi almışlardır. Osmanlılar her tarafta adalet sağlanması için bu kaleyi de kendine bağlamıştır. Bu kale Mirek Mir Muhammed tarafından yönetilmiştir. Kale şimdiki görünüşüyle iki parça şeklinde ayaktadır. Göz tahminlerine göre kalenin yüksekliği 25 veya 30 metre civarındadır. Atabeyliklerden kalan tam 13 tane kuyu hendek bulunmaktadır. Bu kuyular taşın içine kazılarak yapılmıştır ve 4 metre derinliğindedir. Yöre insanı bunlara sarnıç demektedir. Bu sarnıçların içine yağmur suları dolmaktadır. Bu suyun üzeri ise tamamen çimenle kaplanır. İnsanlar bunu bir mucize olarak bilirlermiş. Bu çimenler suyu dış etkenlerden korumaktadır.
KEFRUM KALESİ NEREDE?
Diyarbakır, Muş ve Bingöl üçgeninde bulunan ve Kulp ilçesinin 10 kilometre güneydoğusunda yer alan doğal kayalık üzerinde inşa edilen Kefrum Kalesi, Doğu Romalılar döneminde güvenlik amacıyla müstahkem bir kale konumuna getirilmişti. Kulp'a adını veren Derebeyi Kulpo'nun da bu kaleyi kullandığı bilinmektedir. (Haber Merkezi)