Binlerce yıllık geçmişiyle 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın mutfağı da tarihi kadar eskidir. Yaşamın her daim sürdüğü ve birçok medeniyetin izlerinin günümüze kadar taşındığı Diyarbakır’ın mutfağı da bu geçmiş ile şekillenmiştir. Buğdayın ana vatanı olan Diyarbakır’ın yine yöresel buğdayı ve ürünlerinden elde edilen Nardan Aşı yemeği de bu lezzetlerden biridir. Peki, adı kadar güzel olan bu yöresel yemek nasıl yapılır, hangi ürünler kullanılır? İşte damak çatlatan bir Diyarbakır klasiği de olan Nardan Aşının tarifi…

NARDAN AŞI TESCİLLENMİŞTİ
Nardan Aşı, sevilerek tüketilen Diyarbakır mutfağına özgü yöresel bir yemektir. Temel malzemeleri bölgede yetişen bulgur, irmik veya kıyma olan bu yöresel yemek, ismini de yemeğin içinde kullanılan nar ekşisinden alır. Bir çeşit çorba olan bu tescilli lezzet, aslında bir nevi aştır. Nardan Aşı, 2022 yılında tescillenerek coğrafi işaret almıştır.

Diyarbakır’da “engel” kavramı ortadan kalktı! Diyarbakır’da “engel” kavramı ortadan kalktı!

Nardan Aşı Malzemeleri
250 gram dana kıyma
1 adet soğan
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı kişniş
1 kahve fincanı irmik
1 çorba kaşığı kuru reyhan
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
Nardan Aşı Suyu için
2.5 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet soğan
1200 ml kaynar su
125 ml nar ekşisi
1 çorba kaşığı karabiber
Tuz

NARDAN AŞI NASIL YAPILIR?
Akşam yemeklerinde sıklıkla tüketilen Nardan Aşı yemeği için öncelikle köftesi için kuru soğanı robottan geçirin (kuru soğanın ince çekilmiş olması gerekiyor). Derin bir yoğurma kabına kuru soğanı ince bulguru ve kıymayı ekleyin. Damak tadınıza göre yeteri miktarda tuz karabiber ve kırmızı pul biberi de ilave edip iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp avucunuzda yuvarlayın. Tencereye sıvı yağı ve tereyağını ekleyip kızdırın. Ardından yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edip hafif kavurun. Daha sonra salçayı ilave edip soğan ile birlikte karıştırarak kavurmaya devam edin. Üzerine sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Fokurdayıp kaynamaya başlayınca nar ekşisi ve köfteleri ekleyin. 10-15 dakika kadar piştikten sonra haşlanmış nohudu ve cevizi ilave edin. Damak tadınıza göre tuz karabiber kırmızı pul biber ekleyip 10-15 dakika daha pişirin.

Muhabir: Remziye ÇELİK